Skocz do zawartości
  • 0

łuski, kula odlewana do zawieszenia

Ana31

Pytanie

Napisano

Pośród biżuterii babci znalazłam łuski i kulę w formie zawieszki. Całość spięta współczesną agrafką.
Człowiek zajmujący się militariami ocenił, że łuski są zbyt małe na broń wojskową i najprawdopodobniej to trofeum myśliwskie. Natomiast kula odlewana, jak sugerował z czasów Powstania Śląskiego.
Babci już nie spytam,więc może ktoś wie po co,może na szczęście talizman? Czy to faktycznie łuski myśliwskie?

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Coś mi się wydaje, że to nie łuski. Zdjęcie kiepskie, wzrok już też, ale może to pociski.
Po czym wnioskował, że kula z powstania śląskiego? Jakie są wymiary tych fantów?
Napisano
Pradziadek, więc nie mam pojęcia czy łowił. Rodzina szlachecka z rodowodem,więc nie sądzę. Całość, tak jak na zdjęciu wraz z agrafką przechowywała babcia w pudełeczku wraz z biżuterią.
Babcia zwykle trzymała rzeczy wartościowe w tym pudełku.
Nie mam zamiaru tego sprzedawać, bardziej ciekawi mnie ewentualna historia owego.
Napisano
Oceniano pokuli,podobno w tym okresie odlewano takie kule. Postaram się jak najszybciej zmierzyć średnicę,w tej chwili nie mam możliwości. Dziękuję Panowie i Panie ewentualnie aby nie dyskryminować. Macie jakąś teorię po co robiono z tego breloczki, zawieszki"?
Napisano
Dziwna ta teoria człowieka od militariów. Broń myśliwska i wojskowa mają zbliżone kalibry. Ave potwierdza moje przypuszczenia, że to nie łuski, a kula o takiej średnicy może pochodzić z wcześniejszego okresu - przełom XVIII i XIX wiek, chociaż dziwić może zaskakująco dobry stan tej kuli, ale może to wynikać z warunków przechowywania, czy oczyszczenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie