Diakon227 Napisano 7 Październik 2014 Autor Napisano 7 Październik 2014 Witam. Po lewej stronie widoczny jest napis wykonany ołówkiem. Nie jestem specjalistą i nie udało mi się go w pełni rozszyfrować.
bjar_1 Napisano 7 Październik 2014 Napisano 7 Październik 2014 Flieger (nazwisko)II. pluton, izba (w sensie pomieszczenia, zapewne w koszarach) 10.
Diakon227 Napisano 7 Październik 2014 Autor Napisano 7 Październik 2014 Dziękuję za odpowiedź. Wychodzi na to że puszka miała aż dwóch właścicieli. Ciekawa historia. Myślę że Flieger to mogła być funkcja nie zaś nazwisko. Ono zapisane było by raczej w całości bądź też pierwszą literą. Znaczy się sam inicjał. Tak mniemam lecz mogę się mylić. Na zdjęciu nie widać dokładnie, to izba numer 16;)
bjar_1 Napisano 7 Październik 2014 Napisano 7 Październik 2014 Oczywiście, że stopień/funkcja - nazwisko jest dalej :)
Diakon227 Napisano 7 Październik 2014 Autor Napisano 7 Październik 2014 źle zrozumiałem ;) Czyli wpierw starszy kapral następnie pilot. Puszka wraz z maską ma jak widać bardzo ciekawą historie. Na drugiej puszcze mam przyklejoną kartkę z imieniem i nazwiskiem kanoniera. Niestety nie ma tam nic więcej. Szkoda że nie ma jak zlokalizować gdzie służyli byli właściciele masek. Puszka ze zdjęcia przywędrowała do mnie z Gdańska, podobno była w prywatnej kolekcji. Może to jakiś trop
Diakon227 Napisano 7 Październik 2014 Autor Napisano 7 Październik 2014 myślę że można zamknąć temat. Dziękuję za odpowiedzi.
bjar_1 Napisano 7 Październik 2014 Napisano 7 Październik 2014 Ja myślę, że najpierw Flieger, a później Obergefreiter.
Pytanie
Diakon227
Witam. Po lewej stronie widoczny jest napis wykonany ołówkiem. Nie jestem specjalistą i nie udało mi się go w pełni rozszyfrować.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.