hanys1pl Napisano 27 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 27 Wrzesień 2014 WitamProszę o pomoc w identyfikacji wpinki sowieckiej znalezionej na Wale Pomorskim. Jest to mała aluminiowa odznaka wymiary ok 2 cm. Z tyłu widać część prawdopodobnie po nakrętce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian1997 Napisano 14 Luty 2015 Share Napisano 14 Luty 2015 Tu jest podobna http://odkrywca.pl/odznaka-liscie-debu-z-gwiazda-,705550.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Einherjer Napisano 15 Luty 2015 Share Napisano 15 Luty 2015 Oprócz zbliżonego wyglądu nie ma nic wspólnego z emblematem z linku wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian1997 Napisano 15 Luty 2015 Share Napisano 15 Luty 2015 Dlatego napisalem ze podobny a nie znalazlem nic innego takiego jak to kolegi hanys1pl nie pisalem ze to napewno to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zozu Napisano 15 Luty 2015 Share Napisano 15 Luty 2015 http://www.gsvsk.ru/forum/index.php?showtopic=37&st=5570 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monoceros Napisano 29 Styczeń 2016 Share Napisano 29 Styczeń 2016 Witam serdecznie,dopiero zarejestrowałem się i jestem owy".Ale do pracy,krótko i na temat.Jest to korpusówka sowieckiej Piechoty zmotoryzowanej"i jednocześnieWojsk Wewnętrznych"(Wał pomorski...NKWD?)Jeżeli ma resztki zielonej farby to oczywiście polowa.Ta którą przedstawił zozu to ewidentnie od munduru wyjściowego.Pewnie kilka takich mieli...hm.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 29 Styczeń 2016 Share Napisano 29 Styczeń 2016 Ale z linku, który przedstawił zozu wynika, że ogólnowojskowa przeznaczona dla tych wojsk, dla których nie było specjalnych korpusówek, w tym jednostek tyłowych, administracji itp.) Nie ma mowy o piechocie zmotoryzowanej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monoceros Napisano 29 Styczeń 2016 Share Napisano 29 Styczeń 2016 -Korpusówka Piechota Zmotoryzowana" i Wojska Wewnętrzne" - złota- chyba identyczna jak u zozu(tylko,że nie używana,alehistoryczna". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monoceros Napisano 29 Styczeń 2016 Share Napisano 29 Styczeń 2016 Do wojtka.U mnie w miasteczku zamiast pralki(automat)rzeczywiście przywieźli...no.. automata.to ze słyszenia daawno temu.Ech te Kresy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 29 Styczeń 2016 Share Napisano 29 Styczeń 2016 Ja tam nie wiem, ale dla mnie frontowiec mniej jest wiarygodny od źródeł w kraju, z którego coś pochodzi. A wszystkie (nawet internetowe) rosyjskie przedstawiają taki mniej więcej materiał i stanowisko w sprawie tych emblematówhttp://do.rksi.ru/library/courses/obz10/zrvvsrf.pdfZ tego wychodzi, że ten akurat jest ogólnowojskowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monoceros Napisano 30 Styczeń 2016 Share Napisano 30 Styczeń 2016 Oczywiście,że strona rosyjska którą podał zozu jest bardziej wiarygodna.Tam pisząsołdaci",którzy służyli.Pozwolę wkleić dwie wypowiedzi:1.Все про эмблемы тутДо 1994 года эмблемы СССР и России почти одинаковы, а затем начали мудрить....В наше время, эмблемой мотострелковых войск, (до 1963 года пехоты), была эта:"(ode mnie;chodzi o tą zółtą korpusówkę)2."У нас, в учебке, пехотную эмблему называли Звездочка в траве".(ode mnie;nazwali tą korpusówkę;gwiazdeczka w trawie,nawet ładnie)Myślę,ze z rosyjskim językiem większość nie ma problemu.Pozdrawiam i przepraszam,że rozwlekam właściwie błahą sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.