Skocz do zawartości

Radziecka wpinka, gwiazda otoczona liśćmi dębu

hanys1pl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Proszę o pomoc w identyfikacji wpinki sowieckiej znalezionej na Wale Pomorskim. Jest to mała aluminiowa odznaka wymiary ok 2 cm. Z tyłu widać część prawdopodobnie po nakrętce.

• 4 months later...
  • 11 months later...
Napisano
Witam serdecznie,dopiero zarejestrowałem się i jestem owy".Ale do pracy,krótko i na temat.Jest to korpusówka sowieckiej Piechoty zmotoryzowanej"i jednocześnieWojsk Wewnętrznych"(Wał pomorski...NKWD?)Jeżeli ma resztki zielonej farby to oczywiście polowa.Ta którą przedstawił zozu to ewidentnie od munduru wyjściowego.Pewnie kilka takich mieli...hm.Pozdrawiam
Napisano
Ale z linku, który przedstawił zozu wynika, że ogólnowojskowa przeznaczona dla tych wojsk, dla których nie było specjalnych korpusówek, w tym jednostek tyłowych, administracji itp.) Nie ma mowy o piechocie zmotoryzowanej.
Napisano
Ja tam nie wiem, ale dla mnie frontowiec mniej jest wiarygodny od źródeł w kraju, z którego coś pochodzi. A wszystkie (nawet internetowe) rosyjskie przedstawiają taki mniej więcej materiał i stanowisko w sprawie tych emblematów
http://do.rksi.ru/library/courses/obz10/zrvvsrf.pdf
Z tego wychodzi, że ten akurat jest ogólnowojskowy.
Napisano
Oczywiście,że strona rosyjska którą podał zozu jest bardziej wiarygodna.Tam pisząsołdaci",którzy służyli.Pozwolę wkleić dwie wypowiedzi:
1.Все про эмблемы тут
До 1994 года эмблемы СССР и России почти одинаковы, а затем начали мудрить....
В наше время, эмблемой мотострелковых войск, (до 1963 года пехоты), была эта:"(ode mnie;chodzi o tą zółtą korpusówkę)
2."У нас, в учебке, пехотную эмблему называли Звездочка в траве".(ode mnie;nazwali tą korpusówkę;gwiazdeczka w trawie,nawet ładnie)
Myślę,ze z rosyjskim językiem większość nie ma problemu.
Pozdrawiam i przepraszam,że rozwlekam właściwie błahą sprawę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie