Skocz do zawartości

Radziecka wpinka, gwiazda otoczona liśćmi dębu

hanys1pl

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 months later...
  • 11 months later...
Witam serdecznie,dopiero zarejestrowałem się i jestem owy".Ale do pracy,krótko i na temat.Jest to korpusówka sowieckiej Piechoty zmotoryzowanej"i jednocześnieWojsk Wewnętrznych"(Wał pomorski...NKWD?)Jeżeli ma resztki zielonej farby to oczywiście polowa.Ta którą przedstawił zozu to ewidentnie od munduru wyjściowego.Pewnie kilka takich mieli...hm.Pozdrawiam

Ja tam nie wiem, ale dla mnie frontowiec mniej jest wiarygodny od źródeł w kraju, z którego coś pochodzi. A wszystkie (nawet internetowe) rosyjskie przedstawiają taki mniej więcej materiał i stanowisko w sprawie tych emblematów
http://do.rksi.ru/library/courses/obz10/zrvvsrf.pdf
Z tego wychodzi, że ten akurat jest ogólnowojskowy.

Oczywiście,że strona rosyjska którą podał zozu jest bardziej wiarygodna.Tam pisząsołdaci",którzy służyli.Pozwolę wkleić dwie wypowiedzi:
1.Все про эмблемы тут
До 1994 года эмблемы СССР и России почти одинаковы, а затем начали мудрить....
В наше время, эмблемой мотострелковых войск, (до 1963 года пехоты), была эта:"(ode mnie;chodzi o tą zółtą korpusówkę)
2."У нас, в учебке, пехотную эмблему называли Звездочка в траве".(ode mnie;nazwali tą korpusówkę;gwiazdeczka w trawie,nawet ładnie)
Myślę,ze z rosyjskim językiem większość nie ma problemu.
Pozdrawiam i przepraszam,że rozwlekam właściwie błahą sprawę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie