Iron Duke Posted September 18, 2014 Author Posted September 18, 2014 Ok. 7 km na wschód od Nowego Tomyśla wśród pól i zarośli stoi a raczej leży taki sobie pomniczek. Wokół pełno pozostałości po odwiercie chyba gazu sądząc po kolorze rur, częściowo wyasfaltowany teren, pozostałości po instalacji elektrycznej, resztki umywalni lub pryszniców. I moje pytanie - co może oznaczać skrót KOP na tym pomniczku. Sątopy to nazwa wioski leżącej 3 km na zachód od tego miejsca.
Mr.Vegas Posted September 18, 2014 Posted September 18, 2014 Może chodzi o Korpus Ochrony Pogranicza ? Pozdrawiam !
Iron Duke Posted September 18, 2014 Author Posted September 18, 2014 Korpus Ochrony Pogranicza robił na ścianie wschodniej!!! To nie to.
Iron Duke Posted September 18, 2014 Author Posted September 18, 2014 A to takie niebieskawe tło to kontur Polski w obecnych granicach. No i orzeł nie ma korony.
MarcinP Posted September 19, 2014 Posted September 19, 2014 Tak sobie myślę, choć mogę się mylić, że to pozostałości po odwiertach w latach 70tych, kiedy powstała większość map złóż geologicznych. Teraz na bazie tych mapek otwierają się kolejne odkrywki piasku. Na Dolnym Śląsku podobno jest z tym nawet kłopot, bo na wielu złożach powstały np osiedla domków jednorodzinnych, w czasach kiedy nikt nie przewidywał tak dużych piaskochłonnych" inwestycji.Google mówi, że w Sątopach dziś piasek się wydobywa, tuż obok. http://panoramafirm.pl/kopalnia_piasku/wielkopolskie,nowotomyski,s%C4%85topy
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.