Iron Duke Napisano 18 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2014 Ok. 7 km na wschód od Nowego Tomyśla wśród pól i zarośli stoi a raczej leży taki sobie pomniczek. Wokół pełno pozostałości po odwiercie chyba gazu sądząc po kolorze rur, częściowo wyasfaltowany teren, pozostałości po instalacji elektrycznej, resztki umywalni lub pryszniców. I moje pytanie - co może oznaczać skrót KOP na tym pomniczku. Sątopy to nazwa wioski leżącej 3 km na zachód od tego miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr.Vegas Napisano 18 Wrzesień 2014 Share Napisano 18 Wrzesień 2014 Może chodzi o Korpus Ochrony Pogranicza ? Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 18 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2014 Korpus Ochrony Pogranicza robił na ścianie wschodniej!!! To nie to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 18 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2014 A to takie niebieskawe tło to kontur Polski w obecnych granicach. No i orzeł nie ma korony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 18 Wrzesień 2014 Share Napisano 18 Wrzesień 2014 Kopalnia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 19 Wrzesień 2014 Share Napisano 19 Wrzesień 2014 Tak sobie myślę, choć mogę się mylić, że to pozostałości po odwiertach w latach 70tych, kiedy powstała większość map złóż geologicznych. Teraz na bazie tych mapek otwierają się kolejne odkrywki piasku. Na Dolnym Śląsku podobno jest z tym nawet kłopot, bo na wielu złożach powstały np osiedla domków jednorodzinnych, w czasach kiedy nikt nie przewidywał tak dużych piaskochłonnych" inwestycji.Google mówi, że w Sątopach dziś piasek się wydobywa, tuż obok. http://panoramafirm.pl/kopalnia_piasku/wielkopolskie,nowotomyski,s%C4%85topy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.