Fighterrrr Napisano 10 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2014 witam, jak oczyścić aluminiowe monety, polskie złotówki z prl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrV Napisano 10 Wrzesień 2014 Share Napisano 10 Wrzesień 2014 Może zaraz zostanę za to zrównany z ziemią, ale przyznam, że sam się nad tym zastanawiałem. Zazwyczaj w moim przypadku monety z alu są oblepione czarnymi pozostałościami ciężkiej ziemi, albo pokrywa je brunatny nalot powstały w kwaśnym środowisku.Zdesperowany zacząłem moczyć monety w occie. I pomogło. Po kąpieli trwającej do kilku godzin po prostu czyszczę monetki szczoteczką, później wodą z mydłem i długo płuczę w wodzie bieżącej, żeby wypłukać resztki kwasu octowego. Aluminium i tak ma to do siebie, że powstają na nim wżery, jednak ta metoda sama w sobie nowych nie przysparza. Co najwyżej uwidacznia stare. Zagadką jest sprawa jak czyścić radzieckie kopiejki z lat 40 ubiegłego wieku, to jakiś dziwny stop alu i miedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 11 Wrzesień 2014 Share Napisano 11 Wrzesień 2014 Najlepiej zastosować kwasek cytrynowy (5%) lub roztwór amoniaku. Moczenie nie powinno trwać dłużej niż kilkanaście minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piastek Napisano 13 Wrzesień 2014 Share Napisano 13 Wrzesień 2014 nigdy nie próbowałem, ale zawsze mówiło się że soda pomaga :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 14 Wrzesień 2014 Share Napisano 14 Wrzesień 2014 Ja od gościa od konserwacji metali" w muzeum słyszałem, że ocet spirytusowy (z umiarem) dobrze działa. Ale nigdy nie próbowałem....IdeL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.