flow Napisano 9 Wrzesień 2014 Autor Napisano 9 Wrzesień 2014 Witam, czy moze ktos z kolegow byl na Korfu jak wygloda sprawa z kopaniem czy sa jakies problemy,i czy wogole mozna wybieram sie w tamtym kierunku w necie nic nic nie znalazlem w temacie moze ktos mial jakies doswiadczenia kazda pomoc i podpowiedz bedzie mile widziana z gory dzieki
feld Napisano 10 Wrzesień 2014 Napisano 10 Wrzesień 2014 Mój brat mieszka i pracuje tam.Biega z wykrywaczem tam,ale jest zakaz.Jak złapią-mandacik lub inne konsekwencje-brat lata jak jest po zmierzchu.Pozdro
tr Napisano 10 Wrzesień 2014 Napisano 10 Wrzesień 2014 A ja widziałem jak na plaży latali z garrettem.
Tomasz70 Napisano 11 Wrzesień 2014 Napisano 11 Wrzesień 2014 Odradzam. W sierpniu 2012 r. skazali Angola za latanie z wykrywaczem po plaży na Krecie. Wygląda na to, że obowiązuje generalny zakaz używania detektorów i aby to robić, należy posiadać specjalną licencję (zezwolenie). Podobno policja grecka działa różnie - na Greka z wykrywaczem na plaży przymkną oko, ale na turystę już nie. Jeżeli jednak plaża jest stanowiskiem archo, to wszyscy będą mieli przechlapane. A trzeba pamiętać, że Grecja to jedno wielkie stanowisko archeologiczne. Znajoma opowiadała mi o swojej przyjaciółce, która wyszła za mąż za Greka w latach 80-tych i wyjechała z nim wyspę. Zasymilowała się z jego rodziną, uprawiali razem ziemię (winnica, gaje oliwne) i pewnego razu pomagając w pracach polowych natknęła się na antyczną skorupę. Zafascynowana pokazała ją Grekom.- Wyrzuć to natychmiast!!! I nikomu nic nie mów!" - zbesztali ją niemiłosiernie. Obawiali się bowiem, że konserwator zabytków położy łapę na ziemi - wyda zakazy, ograniczenia użytkowania itd., aż do momentu, gdy teren nie zostanie przebadany przez profesjonalną ekipę archeo. Stanowisk w Grecji jest jednak tak wiele, że to oczekiwanie może trwać nawet kilkanaście lat :)))
Nruji Napisano 19 Grudzień 2014 Napisano 19 Grudzień 2014 I w taki właśnie sposób część dziedzictwa kulturowego Greków przepada bezpowrotnie. Powinni za każdy znaleziony artefakt sowicie wynagradzać a tak, przepisy i procedury które mają pomagać" w ratowaniu zabytków tak naprawdę bezpośrednio przyczyniają się do ich niszczenia - smutne :(PozdrawiamNruji
buncol Napisano 13 Grudzień 2016 Napisano 13 Grudzień 2016 a jak się ma sprawa nurkowania z pinpointerem czy na lotnisku taki przedmiot jest dozwolony i np nurkowanie pozdrawiam
MOZIX29 Napisano 18 Grudzień 2016 Napisano 18 Grudzień 2016 w grecji jest calkowity zakaz posiadania jakichkolwiek wykrywaczy metalu.To samo tyczy sie nurkowania w celach poszukiwawczych nawet bez uzycia detektora.Mieszkalem osiem lat na wyspie kos i dobrze znam temat.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.