czarek100 Napisano 8 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2014 witam trafiły się rzymskie monety,z jakiego okresu mogą pochodzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarek100 Napisano 8 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2014 * Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martino08 Napisano 8 Wrzesień 2014 Share Napisano 8 Wrzesień 2014 Hadrian i Aureliusz, resztę wygoglujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nunek72 Napisano 8 Wrzesień 2014 Share Napisano 8 Wrzesień 2014 Prędzej Aeliusz - cezar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirrudi13 Napisano 9 Wrzesień 2014 Share Napisano 9 Wrzesień 2014 najlepiej jak bys jeszcze podal wage i wymiaru bo widze z rzymki sa z brazu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 9 Wrzesień 2014 Share Napisano 9 Wrzesień 2014 Srebro, tylko nalot taki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirrudi13 Napisano 9 Wrzesień 2014 Share Napisano 9 Wrzesień 2014 To gratulacje teraz aby doczyscic i podaj wagę z wymiarami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 9 Wrzesień 2014 Share Napisano 9 Wrzesień 2014 sirrudi13, a co w tym przypadku wniosą waga i wymiary, skoro to są denary ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirrudi13 Napisano 9 Wrzesień 2014 Share Napisano 9 Wrzesień 2014 Ok widzę ze jestes obeznany wiec pomóż koledze ja Ci tylko powiem ze w rożnych okresach rzymskich używano innej wagi i wymiarów co jest potrzebne do określenia okresu ;) tak dla info w okresie od 211 do 117 r.p.n.e. Denar stracił wagę z 4,5g do 3,7g wiec taki mały przykład najpierw trzeba poczytać a potem zabierać głos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 9 Wrzesień 2014 Share Napisano 9 Wrzesień 2014 no właśnie... najpierw trzeba poczytać, to co jest napisane na monecie i zapoznać się z literaturą oraz poznać specyfikę obiegu monet, a nie cytować opracowania które do tematu nic nie wnoszą, bo moneta w trakcie obiegu traciła na masie jak i średnicy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirrudi13 Napisano 9 Wrzesień 2014 Share Napisano 9 Wrzesień 2014 Wiec skoro taki obeznany i obczytany to pomóż bo nadal nic nie pomogłem tym Twoim rozumowaniem ja chce pomoc na podstawie danych i faktów które musiał by podać ale jestes taki uparty ze zostawię to w Twoje ręce :) po pierwsze zeby dobrze zobaczyć monetke trzeba ja doczyscic a skoro sa takie osady na monetka mogę tylko przypuścić ze to sreberko jest z domieszka albo jest tylko mała warstwa srebra na wierzchuOczywiscie kolega zaraz obali moja teorieCzekam z niecierpliwością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirrudi13 Napisano 9 Wrzesień 2014 Share Napisano 9 Wrzesień 2014 Poza tym pytanie było o określenie okresu i pochodzenia a ty mi wyskakujesz z jakimiś wypracowaniami .Informacje pobieram z francuskiej książki o denarach rzymskich Wiecej nie mam zamiaru zabierać glosu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 9 Wrzesień 2014 Share Napisano 9 Wrzesień 2014 czy ty kolego widziałeś kiedyś na własne oczy srebrnego rzymskiego denara?? nawet ślepy, który ma choć minimalne pojęcie o monetach, z zamkniętymi oczami stwierdzi, że są do srebrne denary a nie jakieś tam brązy... może lepiej zajmij się polskojęzyczną literaturą i nie zabieraj zbędnie głosu. wystarczą tu lepsze zdjęcie a nie waga i średnica. prawy to prawdopodobnie M.A.> Antoninus Pius.kolego czarek100, postaraj się dodać fotki z innej perspektywy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nunek72 Napisano 9 Wrzesień 2014 Share Napisano 9 Wrzesień 2014 Lewy Hadrian, prawy Aelius - wystarczy odczytć legendy na awersach. I w tym kierunku szukaj w literaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nunek72 Napisano 9 Wrzesień 2014 Share Napisano 9 Wrzesień 2014 Prawy - Aelius. Coś w ten deseń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirrudi13 Napisano 10 Wrzesień 2014 Share Napisano 10 Wrzesień 2014 kolego po pierwsze do mojej literatury sie nie przy...dalaj bo mieszkam we francji i mam klawiature fr i nie bawie sie w zmienianie jezyka , po drugie denara juz trafilem nie jednego a jesli tak bardzo Ci na tym zalezy to moge Ci fotki zrobic, po trzecie znalazlem monetke z przed czasow rzymskich, sreberko bylo czysciutke zadnego osadu. po czwarte Twoje prawdopodobnie mozesz sobie w buty wsadzic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirrudi13 Napisano 10 Wrzesień 2014 Share Napisano 10 Wrzesień 2014 awers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirrudi13 Napisano 10 Wrzesień 2014 Share Napisano 10 Wrzesień 2014 a rzymkow zwyciagnalem pewnie wiecej niz Ty polmosow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirrudi13 Napisano 10 Wrzesień 2014 Share Napisano 10 Wrzesień 2014 http://vso.numishop.eu/fiche-v13_0130-vso_mo-1-AUGUSTE_Denier_16_AC_.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirrudi13 Napisano 10 Wrzesień 2014 Share Napisano 10 Wrzesień 2014 kolega bedzie chcial to mam ksiazke o denarach w pdf tylko ze po fr :( jesli kolega nie ma problemow z literatura obca to moge przeslac na poczte ma 225MB pliczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirrudi13 Napisano 10 Wrzesień 2014 Share Napisano 10 Wrzesień 2014 prosze link do lewego denarka :http://www.cgb.fr/hadrien-denier,brm_306133,a.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirrudi13 Napisano 10 Wrzesień 2014 Share Napisano 10 Wrzesień 2014 a tutaj prosze drugi denarek po prawej jesli sie nie myle :http://www.expertissim.com/monnaies/empire-romain-aelius-cesar-denier-d-argent-o12128502.html tylko tyle znalazlem moze to cos pomoze.jest jeszcze tutaj ale na awersie Felicitas trzyma cos w prawej rece a na twym denarku nic:http://www.cgb.fr/aelivs-denier,v23_0419,a.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirrudi13 Napisano 10 Wrzesień 2014 Share Napisano 10 Wrzesień 2014 a tutaj prosze drugi denarek po prawej jesli sie nie myle :http://www.expertissim.com/monnaies/empire-romain-aelius-cesar-denier-d-argent-o12128502.html tylko tyle znalazlem moze to cos pomoze.jest jeszcze tutaj ale na awersie Felicitas trzyma cos w prawej rece a na twym denarku nic:http://www.cgb.fr/aelivs-denier,v23_0419,a.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarek100 Napisano 11 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2014 trochę szkoda mi czysci,lecz jeśli to jest koniecznie,mogę sprubować.Jutro dodam kilka zdjęć ,ale tylko jednej ponieważ drugą trafił kolega z którym na razie nie mam kontaktu,dam też zdjecia kolejnej Ps.dzięki za zainteresowanie tematem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirrudi13 Napisano 12 Wrzesień 2014 Share Napisano 12 Wrzesień 2014 Czemu szkoda , jeśli zrobisz to dobrze napewno będzie lepiej widać szczegóły ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.