Skocz do zawartości
  • 0

oznaczenia pułkowe

Atrap

Pytanie

Napisano
Witam!
Nabyłem właśnie bagnet. Jest to mauser I wojenny. Widoczne są na nim oznaczenia producenta: Rich. A. Herder Solingen" oraz oznaczenia pułkowe: 1P 1696A".
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu oznaczeń pułkowych.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Faktycznie!
Gdzie ja miałem oczy jak go brałem?
Po dokładnym obejrzeniu stwierdzam, że oznaczenia zaczynają się od liter LP.
A jeżeli ustaliliśmy już tę wersję, to czy można coś powiedzieć odnośnie tych oznaczeń.
Napisano
Witam,pierwsze skojarzenie-kolonialna Landes-polizei,tylko bagnet pewnie z 18 r i ten numer za duży w stosunku do liter, taka wielkość cyfr była na bagnetach kaiserlichen marine ale nie było LP. Może jakaś Landjagerei albo jednostka Luftfahrt-Uberwachungs z pomorza? tej wielkości numer i tak wybity pasuje mi na wczesny weimar ale czy to jednostka policyjna czy coś innego to powiem szczerze że nie wiem,może kol.HU13ERT coś ci podpowie
Napisano
Witam!
Nabyłem właśnie bagnet. Jest to mauser I wojenny. Widoczne są na nim oznaczenia producenta: Rich. A. Herder Solingen" oraz oznaczenia pułkowe: 1P 1696A".
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu oznaczeń pułkowych.
Napisano
Ja tam mimo wszystko widzę 1P" (przy jedynce nie dobita lewa strona elementów cyfry: podstawy i skośnego daszka").
L" miałoby znacznie dłuższą część poziomą.
Tak czy inaczej ciąg cyfr 1696 wyklucza numer jakiegokolwiek pododdziału także musi to być numer seryjny broni. To oznacza, że pozostałe znaki to skrót oddziału.
1P - Pionier Bataillon No. 1 - ale to strasznie naciągane.

Całość przypomina mi bardziej sygnatury z okresu III Rzeszy.

Pozdrawiam.
Hubert

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie