rosomak_kto Napisano 2 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2014 W lesie stoi sobie samotnie taki bunkierek , czy wie ktoś może co to za typ ? W okolicy nie ma nic poza nim . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosomak_kto Napisano 2 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2014 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosomak_kto Napisano 2 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2014 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosomak_kto Napisano 2 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2014 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosomak_kto Napisano 2 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2014 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosomak_kto Napisano 6 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2014 Koledzy nikt nic nie wie na temat tego bunkra ? W necie szukałem ale nie ma nic ( lub ja nie potrafiłem znaleźć :) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagmin Napisano 8 Wrzesień 2014 Share Napisano 8 Wrzesień 2014 Cóż, może gdybyś wstawił jeszcze mniejsze fotografie i podał jeszcze mniej informacji, to zagadka była bardziej wyzywająca i otrzymałbyś dużo odpowiedzi???A tak na poważnie, to jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś na temat tej betonowej psiej budy" to napisz może co to, gdzie to, jakie ma wymiary i załącz foto zanim je zmniejszyłeś i poobcinałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosomak_kto Napisano 8 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2014 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosomak_kto Napisano 8 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2014 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosomak_kto Napisano 8 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2014 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosomak_kto Napisano 8 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2014 Myślę że teraz zdjęcia są większe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosomak_kto Napisano 8 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2014 Zapomniałem o zdjęciu wejścia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagmin Napisano 9 Wrzesień 2014 Share Napisano 9 Wrzesień 2014 Zapomniałeś jeszcze o wymiarach lub foto z człowiekiem, którego sylwetka podpowiadałaby wielkość tego klocka.Do tego zapomniałeś o lokalizacji, ponieważ to również istotne przy próbie oceny takiego czegoś.Może jeszcze parę słów o konstrukcji, otworach, itp. detalach.Zapewne jak pominiesz te podstawowe uzupełnienia, to to okaże się że nikt się nie odzywa i pomyślisz, że forum Cię olewa.Lecz może jest odwrotnie i trzeba wykazać trochę dobrej woli aby się czego dowiedzieć?Jeśli jednak chcesz ukrywać te informacje i zamieszczasz foty aby pochwalić się, że coś Tobie nieznanego znalazłeś/odkryłeś, to oczywiście nie ma powodu aby cokolwiek uzupełniać. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosomak_kto Napisano 9 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 9 Wrzesień 2014 Witaj jagminWstawiałem opis miejsca ale widocznie jak zdjęcia większe nie chciały wejść i je zmniejszałem to się treść wykasowała.Miejsce gdzie stoi sobie ten bunkier to Kędzierzyn - Koźle dokładnie las . W koło nie ma żadnego innego bunkra?schronu . Co do otworów to są dwa - po jednym z każdej dłuższej strony ,wyglądają jak strzelnice tyle że są jakby zamurowane? Na tylnej stronie dwa otwory śr. ok. 20-30 mm .Widzę że wymiary też nie weszły więc podaję jeszcze raz :wysokość ok 3-3,5 mdługość ok 4,5 - 5 mszerokość ok 2-2,5 m Nie jestem człowiekiem który by ukrywał miejsca swoich odkryć ,bo uważam że trzeba takie rzeczy udostępniać innym bo już niedługo tego typu obiekty przepadną . Za zaistniałe nieporozumienie bardzo przepraszam :) i mam nadzieję że teraz łatwiej będzie określić typ tej budowli . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaSk Napisano 9 Wrzesień 2014 Share Napisano 9 Wrzesień 2014 Jak Kędzierzyn - Koźle to bunkier może mieć coś wspólnego z fabryką benzyny syntetycznej. Mi on wygląda na rodzaj Einmannschutzbukra zapewniającego ochronę przed odłamkami bomb i podmuchem po ich eksplozji. Być może w miejscu jego lokalizacji znajdował się jakiś obóz lub coś podobnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Penetrator Napisano 9 Wrzesień 2014 Share Napisano 9 Wrzesień 2014 Byłeś w środku tego obiektu?. Korytarz ma taką samą szerokość na całej długości? Kopałeś może w nim?Pytam dlatego, bo tak wygląda wyjście awaryjne jednego z podziemnych schronów polickiej fabryki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosomak_kto Napisano 9 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 9 Wrzesień 2014 niestety nie byłem w środku ( brak czasu ) .Co do obozu to w pobliżu też nie było ( bardziej Blachownia , Bierawa ) ten znajduje się bardziej że tak powiem w środku miasta ( niewielki las ) . Kolega kiedyś go odkopywał w ramach harcerstwa ale nic specjalnego oprócz śmieci nie wyszło :) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.