Witam serdecznie. Trafiłem ostatnio ciekawą kulę, a raczej granat artyleryjski i nijak nie mogę go zidentyfikować... Wygląda mi na Napoleoleoński. Wymiary po wyczyszczeniu i wydłubaniu prochu:
Średnica- 140mm (+/- 2mm) Średnica otworu- 25mm Waga- 6,500 kg Grubość skorupy przy dziurze +/- 1,5cm
Na pewno jest to granat artyleryjski gdyż w środku miał proch i prosty, drewniany zapalnik tulejkowy ze ścieżką prochu, skośnie ścięty u końca.
Niestety nie mam zdjęć wyczyszczonej kulki, ale co tu paczeć- kula jak kula :) Wymiary podałem, może jest ktoś w stanie mi ją wydatować? Dodam, że znaleziona w miejscowości Toprzyny 1km od granicy z ruskimi. Na polu obok znalazłem kiedyś guzik francuski z numerem 14. Cicho liczę, że to granat z bitwy w 1807 ;P Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam, Paweł.
Pytanie
Pawel250
Trafiłem ostatnio ciekawą kulę, a raczej granat artyleryjski i nijak nie mogę go zidentyfikować... Wygląda mi na Napoleoleoński.
Wymiary po wyczyszczeniu i wydłubaniu prochu:
Średnica- 140mm (+/- 2mm)
Średnica otworu- 25mm
Waga- 6,500 kg
Grubość skorupy przy dziurze +/- 1,5cm
Na pewno jest to granat artyleryjski gdyż w środku miał proch i prosty, drewniany zapalnik tulejkowy ze ścieżką prochu, skośnie ścięty u końca.
Niestety nie mam zdjęć wyczyszczonej kulki, ale co tu paczeć- kula jak kula :) Wymiary podałem, może jest ktoś w stanie mi ją wydatować?
Dodam, że znaleziona w miejscowości Toprzyny 1km od granicy z ruskimi. Na polu obok znalazłem kiedyś guzik francuski z numerem 14. Cicho liczę, że to granat z bitwy w 1807 ;P
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam, Paweł.
1 odpowiedź na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.