Skocz do zawartości
  • 0

Optyka

rosomak_kto

Pytanie

Napisano

Witam
Znalazłem ostatnio taką rzecz :)
Wygląda mi na element optyki ale nie potrafię określić z czego to może być . Krztałtem przypomina część lornetki , ale jest za ciężkie ( całość wykonana ze stali )
Wymiary :
długość - 85 mm
obwód w szerszym miejscu - 32 mm
obwód w węższym miejscu - 25 mm
średnica soczewki - 20 mm
średnica otworu - 15 mm
w środku znajduje się jeszcze jedno szkło , głębokość do niego to ok.35 mm . Przez zewnętrzną soczewkę widać że odblask ma dziurkę o średnicy ok 1 mm .Na podstawie ( ? ) w krztałcie prostokąta dwa nacięcia na przeciwstawnych dłuższych bokach , w środku otwór .
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu tego przedmiotu .

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wzorów lunetek 3x8 do flaków jest kilka jeśli nie kilkanaście i różnią się budową zewnętrzną jak i umieszczeniem tego podświetlenia siatki celowniczej oraz mocowania ( montażu) do flakwizjerów, schwebekresvizierów . Stosowano je tak w flakach 2 cm jak i flakach 37 mm a może i innych małokalibrowych
Napisano

Witam
Znalazłem ostatnio taką rzecz :)
Wygląda mi na element optyki ale nie potrafię określić z czego to może być . Krztałtem przypomina część lornetki , ale jest za ciężkie ( całość wykonana ze stali )
Wymiary :
długość - 85 mm
obwód w szerszym miejscu - 32 mm
obwód w węższym miejscu - 25 mm
średnica soczewki - 20 mm
średnica otworu - 15 mm
w środku znajduje się jeszcze jedno szkło , głębokość do niego to ok.35 mm . Przez zewnętrzną soczewkę widać że odblask ma dziurkę o średnicy ok 1 mm .Na podstawie ( ? ) w krztałcie prostokąta dwa nacięcia na przeciwstawnych dłuższych bokach , w środku otwór .
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu tego przedmiotu .

Napisano

Część prawdopodobnie lunetki 2 cm flak z uwagi na detal optyczny zamontowany na zewnątrz szklane oczko" które np było wykorzystywane w niektórych celownikach . Na zdjęciu Visierkopf 38 do 2 cm flak 30 i 38 z lunetką

Napisano

widać tu podłączenie kabelka do lunetki , nie wiem do czego to służyło ale na pewno ktoś kto się na tym zna dopowie. Oczywiście mogę się mylić że to część lunetki 2 x 8 flak ale na pewno podobnej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie