Skocz do zawartości
  • 0

Pruski muszkiet skałkowy destrukt

Lang80

Pytanie

Napisano

Witam, proszę o identyfikację muszkietu, pochodzi z okolic Międzyrzecza, napis na zamku HENOUL". Interesuje mnie okres z jakiego pochodzi, teren zabrany przez Prusy podczas drugiego zaboru, ale mi podchodzi pod wojnę siedmioletnią albo nawet wcześniej.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tylko,że ten zamek ma blachę zamkową z mosiądzu a wojskowe miały stalowe.Henoul był producentem broni w Liege i produkował broń cywilną także przed kontraktem pruskim i też ją sygnował,dlatego sądzę,że broń jest cywilna.
Napisano
Dzięki, doczytałem właśnie, że Lufa i zamek wg kontraktu miały być wykonywane z najlepszej szwedzkiej stali", a ten jest faktycznie mosiężny. Chodzi mi po głowie inny trop, bo doczytałem, że do 1709 Francois Henoul jeszcze przed kontraktem wyposażał żołnierzy w karabiny ze swojej manufaktury, mogły więc być wykonane z innych materiałów. Ale to tylko moje domysły, dzięki za poświęcony czas.
Napisano

Witam, proszę o identyfikację muszkietu, pochodzi z okolic Międzyrzecza, napis na zamku HENOUL". Interesuje mnie okres z jakiego pochodzi, teren zabrany przez Prusy podczas drugiego zaboru, ale mi podchodzi pod wojnę siedmioletnią albo nawet wcześniej.

Napisano
Infanteriegewehr M 1713.

Był to karabin skałkowy typu francuskiego długości 156 cm, kalibru 20 mm i wagi około 5 kg. Wraz za bagnetem broń liczyła równe 2 metry. Lufa miała długość 117,5 cm. Stempel wykonywany początkowo ze zwykłej stali, został w 1721 r. zamieniony na stempel ze stali sprężystej, co zapobiegało jego odkształceniom w czasie użytkowania. Lufa i zamek wg kontraktu miały być wykonywane z najlepszej szwedzkiej stali. Łoże z obłą, słabo wyodrębnioną kolbą, wykonywano z drewna orzechowego i pozostawiano w naturalnym kolorze, rzadziej barwiono na kolor ceglastoczerwony. Karabin był sygnowany grawerowanym na zamku napisem Henoul".

Francois Henoul produkował karabiny dla armii pruskiej do końca 1722 r. Rozbudowa armii i zwiększone zapotrzebowanie na broń, oraz merkantylistyczne poglądy króla spowodowały, że w 1721 r. rozpoczęto budowę fabryk broni w Poczdamie i Spandau. Kapitał na budowę wyłożyli berlińscy bankierzy David Splitgerber i Gottfried Daum. W Spandau produkowano lufy (pierwsze wyprodukowano koniec 1722 r.), w Poczdamie pozostałe elementy broni oraz składano całość. Pierwsze karabiny ukończono w marcu 1723 r.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie