Skocz do zawartości
  • 0

Polska konserwa na amunicję

PAWEL*STRC

Pytanie

Napisano
Witam koledzy posiadam taka konserwe na ammo i mam pytanie co do oryginalnosci malowania tych kół z przodu i z tyłu, czy jest to z epoki czy teraźniejsze jak teraźniejsze to się tego pozbęde

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Koła były malowane na skrzyniak oryginalnie w kolorze spłonki amunicji zapakowanej w danej skrzyni.
W tym wypadku jasnoszary kolor koła oznacza amunicję ślepą z drewnianym pociskiem.
Napisano
ok dzieki bardzo za pomoc;) czyli skoro czerwony pas jest zamalowany i biala obwodka jeszcze na wieku zauwazylem naklejke nalejona na druga oznacza to ze w tej skrzyni wczesniej bylo inne ammo tak?
Napisano
Koła szare tak jak wcześniej podali, oryginalne malowanie od amunicji ćwiczebnej. Pod spodem widać jednak wcześniejsze malowanie białych okręgów z kolorowym kołem oznaczającym rodzaj amunicji. I proszę nie określaj konserwą tej skrzyni bo potem całe zastępy ludzików będą tą bzdurę powtarzać :) To tak jak z hełmem wz.31 na który mówią salamandra - normalnie nóż w kieszeni się otwiera na ludzką bezmyślność :) Salamandra to tylko przecież określenie fabryczne (czytaj producenta) farby zastosowanej do tego hełmu.
Napisano
No tak, słyszał że dzwony biją ale w jakim kościele to już nie :)Jeden powiedział, drugi powtarza a potem setki innych bezmyślnie powtarzają dalej :)
To jest skrzynia - na konserwę z amunicją - a nie konserwa !
W tej skrzyni znajdowała się druga skrzynia z metalu (cynk)i dopiero w niej znajdowała się amunicja która była hermetycznie zamknięta. Metalowa skrzynka otwierała się jak przysłowiowa konserwa stąd nazwa.
Napisano
dzieki za oswiecenie brutus ale jak zbudowana byla ta skrzynia i co sie w niej znajdowalo wiedzialem juz dlugo dlugo wczesniej, chodzilo mi o malowane kola i tyle w temacie
Napisano
Witam koledzy posiadam taka konserwe na ammo i mam pytanie co do oryginalnosci malowania tych kół z przodu i z tyłu, czy jest to z epoki czy teraźniejsze jak teraźniejsze to się tego pozbęde
Napisano
wiem ze skrzynia ale nazywana potocznie konserwa na ammo;)
na gorze PO (dalej nie moge rozczytac)
potem ZWROT DO
potem chyba W Am
i numer 7001 ta jedynka to prawdopodobnie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie