Skocz do zawartości
  • 0

Biblia Gutenberga - pomoc w znalezieniu lokalizacji

dziadu94

Pytanie

Napisano
Witam,
poszukuje informacji na temat egzemplarzy biblii Gutenberga, ktore znajduje sie w Moskwie. Wiem, ze w Rosji znajduja sie dwie takowe ksiegi. Potrzebuje wiedziec w ktorych muzeach sie one znajduja i czy jest jakakolwiek mozliwosc zeby zobaczyc te eksponaty w sieci np. jakies zdjecia eksponatow czy cokolwiek podobnego. Najbardziej mi zalezy na okladkach tych dwoch biblii.
Dzieki z gory, Dzk

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jestem pelen podziwu, ze udalo Wam sie az tyle znalezc. Pieknie dziekuje. Musze teraz szukac kogos kto mi pomoze to przetlumaczyc i moze uda sie jakos doszperac do zdjec. Interesuje mnie jedynie kopia na papierze z Biblioteki Lomonosowa. Wiec jesli wpadlibyscie moze na jakies informacje na jej temat to bede wdzieczny.
Napisano
Witam,
poszukuje informacji na temat egzemplarzy biblii Gutenberga, ktore znajduje sie w Moskwie. Wiem, ze w Rosji znajduja sie dwie takowe ksiegi. Potrzebuje wiedziec w ktorych muzeach sie one znajduja i czy jest jakakolwiek mozliwosc zeby zobaczyc te eksponaty w sieci np. jakies zdjecia eksponatow czy cokolwiek podobnego. Najbardziej mi zalezy na okladkach tych dwoch biblii.
Dzieki z gory, Dzk
Napisano
Z tego co znalazłem, to na Uniwersytecie Moskiewskim był jeden egzemplarz, skradziony kilka lat temu, niedawno odzyskany, ale co się potem z nią stało to nie wiem, znalazłem wzmiankę, że księga poszła do renowacji, bo złodzieje wycieli stronę.
Nie sądzę, by były jakieś dobre zdjęcia, księga chyba nie była udostępniana.

Drugi w ichniej Bibliotece Narodowej

Tu są info (po angielsku) o egzemplarzach poszczególnych krajach, z tej strony pochodzą te informacje, więcej nie pomogę, bo akurat o księgach mam nikłe pojęcie, starodruki mnie niespecjalnie interesują i mam mało informacji na ten temat ;)

http://www.clausenbooks.com/gutenbergcensus.htm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie