Tominew Napisano 11 Lipiec 2014 Autor Napisano 11 Lipiec 2014 Witam Wszystkich,Proszę o identyfikacje znalezionej ostatnio monety chyba z 1586 roku. Jest dość dziwnie wykonana bo nie z jednolitego materiału. Możliwe że to kopia? A jeśli tak to z jakiego okresu?
Tominew Napisano 11 Lipiec 2014 Autor Napisano 11 Lipiec 2014 Druga strona monety z rokiem. A i jaki to nominał?
Tominew Napisano 11 Lipiec 2014 Autor Napisano 11 Lipiec 2014 Czekam niecierpliwie na waszą opinię na ten temat.
tyfus Napisano 11 Lipiec 2014 Napisano 11 Lipiec 2014 na oryginał jakoś mi nie wygląda, ale podobny do talara Stefana Batorego, np.:http://wcn.pl/archive/41_0134?search_in=name&se__=&page=2700
Tominew Napisano 11 Lipiec 2014 Autor Napisano 11 Lipiec 2014 Dzięki tyfus za informację. Mi też nie wygląda na oryginał, ponieważ moneta wykonana jest z dwóch warstw grubszej blaszki (srebrnej?)i wypełniona w środku innym metalem nieznanego mi pochodzenia, ogólnie jest ciężka, a najciekawsze że wykopana w terenie leśnym na starej drodze. Czy możliwe jest że robili falsyfikaty takich monet, niekoniecznie z tego roku, na przykład później?
mimir Napisano 11 Lipiec 2014 Napisano 11 Lipiec 2014 Daj zbliżenia od strony rantu, tam gdzie się rozwarstwia. Bywały też oszczędnościowe" monety bite przez emitenta.
wasik Napisano 11 Lipiec 2014 Napisano 11 Lipiec 2014 A nie jest to przypadkiem zlepek 2 takich samych monet?
sigis3 Napisano 11 Lipiec 2014 Napisano 11 Lipiec 2014 Na zdjęciach niewiele widać, ale moneta ciekawa, nawet jeśli falsyfikat z epoki, a tak wynika z opisu. Większe monety fałszowano m.in. w ten sposób, że cienką srebrną blaszkę odciskano na oryginale (oklepując) i osadzano na nie srebrnym rdzeniu. Podaj proszę wymiary, średnicę i wagę w miarę możliwości. I w miarę możliwości przybliżony rejon kraju (np.powiat), gdzie został znaleziony, tak dla potomnych. Talar Batorego, choćby fałszywy, to rzadkie znalezisko.Ps, Zlepek 2 talarów to byłaby spora bryła, ponad 50g, takiej grubości nie widać na zdjęciach.
Tominew Napisano 15 Lipiec 2014 Autor Napisano 15 Lipiec 2014 Dzięki za ciekawe informacje,A myślisz że to z epoki , czy późniejsze lata. Wymiary i wagę podam później znaleziony został w woj. Mazowieckim. Zastanawia mnie co można za takiego fałszywego Talara kupić w tamtych czasach?
sigis3 Napisano 19 Lipiec 2014 Napisano 19 Lipiec 2014 Logika wskazuje, że falsyfikat z epoki. Kupić można było to samo, co za oryginalnego, jeśli rzecz jasna kontrahent się nie poznał.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.