Skocz do zawartości

Moneta z 1586r

Tominew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich,
Proszę o identyfikacje znalezionej ostatnio monety chyba z 1586 roku. Jest dość dziwnie wykonana bo nie z jednolitego materiału. Możliwe że to kopia? A jeśli tak to z jakiego okresu?

Napisano
na oryginał jakoś mi nie wygląda, ale podobny do talara Stefana Batorego, np.:

http://wcn.pl/archive/41_0134?search_in=name&se__=&page=2700
Napisano
Dzięki tyfus za informację. Mi też nie wygląda na oryginał, ponieważ moneta wykonana jest z dwóch warstw grubszej blaszki (srebrnej?)i wypełniona w środku innym metalem nieznanego mi pochodzenia, ogólnie jest ciężka, a najciekawsze że wykopana w terenie leśnym na starej drodze. Czy możliwe jest że robili falsyfikaty takich monet, niekoniecznie z tego roku, na przykład później?
Napisano
Na zdjęciach niewiele widać, ale moneta ciekawa, nawet jeśli falsyfikat z epoki, a tak wynika z opisu. Większe monety fałszowano m.in. w ten sposób, że cienką srebrną blaszkę odciskano na oryginale (oklepując) i osadzano na nie srebrnym rdzeniu.
Podaj proszę wymiary, średnicę i wagę w miarę możliwości. I w miarę możliwości przybliżony rejon kraju (np.powiat), gdzie został znaleziony, tak dla potomnych. Talar Batorego, choćby fałszywy, to rzadkie znalezisko.

Ps, Zlepek 2 talarów to byłaby spora bryła, ponad 50g, takiej grubości nie widać na zdjęciach.
Napisano
Dzięki za ciekawe informacje,

A myślisz że to z epoki , czy późniejsze lata. Wymiary i wagę podam później znaleziony został w woj. Mazowieckim. Zastanawia mnie co można za takiego fałszywego Talara kupić w tamtych czasach?
Napisano
Logika wskazuje, że falsyfikat z epoki. Kupić można było to samo, co za oryginalnego, jeśli rzecz jasna kontrahent się nie poznał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie