Skocz do zawartości
  • 0

umundurowanie radzieckie

bryko324

Pytanie

Napisano

Witam, mam kłopot z rozpoznaniem spodni oraz bluz. Gimnastiorke rozpoznałem, ale reszty jakoś nie mogę. Podejrzewam, że są to jakieś współczesne" modele, choć kto wie... Znalezione w szafie starego domu, prócz tego były tam inne ciekawe fanty. Podpisy pod zdjęciami, mam nadzieję, że ktoś pomoże rozwiązać tę zagadkę. Pozdrawiam serdecznie

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! Na zdjęciu pierwszej pieczątki jest rok produkcji: 1988. Wydaje mi się, że o współczesny - tzn. już nie używany - mundur garnizonowy/wyjściowy podoficera Armii Czerwonej. U schyłku ich obecności u nas. Może ktoś przedsiębiorczy przechandlował komplet umundurowania z naszymi?
Pozdrawiam!
Napisano
Bluza z pierwszej fotografii jest to element letniego oficerskiego umundurowania garnizonowego/wyjściowego (jak napisał kudi11). W WP jej odpowiednikiem była tak zwana olimpijka".
Napisano
Dziękuje za odzew :) Ciekawa rozbieżność dat. Spodnie granatowe z 50 roku, bluza z 88, a oficerki(te pierwsze ze zdjęć) są z 57. Może ktoś się spotkał kiedyś z tymi granatowymi spodniami? Swoją drogą z miejsca ich znalezienia zabrałem jeszcze drewnianą skrzynie, bodajże po pociskach moździerzowych 2 wojenną. Pozdrawiam
Napisano
Hmmm więc prawdopodobnie zielone spodnie są kompletem do owej. Chętnie bym się pozbył tego, ponieważ to nie moje klimaty, a żal było zostawiać.
Napisano

Pieczątka widoczna na granatowych spodniach. Nie jest to przypadkiem część umundurowania NKWD? Widać, że są z 50 r. Jak dobrze rozumuje " rosyjskie to g", czyli god-rok.

Napisano
Z tego co się dowiedziałem spodnie granatowe są oficerskie, starego typu z 1950r. Spodnie zielone jak domniemywam są kompletem od tej garnizonki(praktycznie idealny stan). Pozostała zagadka spodni czarnych, materiał podobny do filcu. Może ktoś się spotkał z podobnymi? Wojskowe? Pozdrawiam serdecznie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie