sigis3 Napisano 30 Czerwiec 2014 Napisano 30 Czerwiec 2014 Z wyobraźnią raczej nie mam problemów. Tu chodzi, żeby było coś widać, a nie wyobrażać sobie. Ja np. na tym zdjęciu widzę końcówkę krzyża z wizerunkiem świętego (nie chcę dalej zgadywać czyim). Żadnej prawicy nijak nie mogę sobie wyobrazić, zwłaszcza w formie z linków. Ale może jest zbyt wcześnie, wieczorem wprawię się w nastrój to ho! ho! Może nawet tu enkolpion zobaczę :)
april_86 Napisano 28 Czerwiec 2014 Napisano 28 Czerwiec 2014 kształtem przypomina rękę Fatimyhttp://pl.wikipedia.org/wiki/R%C4%99ka_Fatimy_(symbol)
torba5 Napisano 29 Czerwiec 2014 Napisano 29 Czerwiec 2014 april klikasz czasem na to co wklejasz,mało zdjęc jedno i to z takiego ujęcia to lipa wymiary ? to ma 3 cm czy metr ale na to co widać to możesz mieć rację ale trzeba więcej danych
april_86 Napisano 30 Czerwiec 2014 Napisano 30 Czerwiec 2014 haha no może faktycznie trzeba się czymś wspomóc :)ale krzyż chrześcijański z takimi iedorozwiniętymi" ramionami? Są różne typy ale takiego nie widziałem. Dla mnie sprawa oczywista. Może i jest tam jakaś postać, ale istnieją różne warianty khamsy. Arabska oczywiście odpada, tam nie wolno przesdstawiać ludzi i zwierząt. Ale w kulturze żydowskiej? Nie wiem...
banderas Napisano 30 Czerwiec 2014 Napisano 30 Czerwiec 2014 Górna część rewersu enkolpiona,na zdjęciu podobny.
april_86 Napisano 29 Czerwiec 2014 Napisano 29 Czerwiec 2014 sorry, faktycznie coś ucieło link. Ale juź chyba sobie poradzi...to arabski amulet ale używany również przez Żydów. Pochodzenie żydowskie jest chyba bardziej prawdopodobne jeśli chodzi o fant znaleziony w Polsce
april_86 Napisano 29 Czerwiec 2014 Napisano 29 Czerwiec 2014 http://en.wikipedia.org/wiki/Hamsa#mediaviewer/File:Collection_of_khamsa.jpg
sigis3 Napisano 30 Czerwiec 2014 Napisano 30 Czerwiec 2014 Oczywiście, że to ta część krzyża. Jakiego? Na podstawie tych zdjęć i informacji (w zasadzie braku) czysta zgadywanka.
sigis3 Napisano 30 Czerwiec 2014 Napisano 30 Czerwiec 2014 Szczerze mówiąc nie widzę związku między linkiem a identyfikowanym przedmiotem. Ale przedmiot identyfikacji pokazany niechlujnie, 1 zdjęcie ukośne bez wymiarów, można fantazjować, może o to chodzi?Dla mnie wygląda to jak fragment krzyża/krzyżyka, ale bez wymiarów i porządnych zdjęć to tylko można dalej bić pianę.
Pytanie
masssamo
Proszę o ID
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.