Skocz do zawartości
  • 0

Enkolpion?

masssamo

Pytanie

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z wyobraźnią raczej nie mam problemów. Tu chodzi, żeby było coś widać, a nie wyobrażać sobie. Ja np. na tym zdjęciu widzę końcówkę krzyża z wizerunkiem świętego (nie chcę dalej zgadywać czyim). Żadnej prawicy nijak nie mogę sobie wyobrazić, zwłaszcza w formie z linków. Ale może jest zbyt wcześnie, wieczorem wprawię się w nastrój to ho! ho! Może nawet tu enkolpion zobaczę :)
Napisano
april klikasz czasem na to co wklejasz,
mało zdjęc jedno i to z takiego ujęcia to lipa
wymiary ? to ma 3 cm czy metr
ale na to co widać to możesz mieć rację ale trzeba więcej danych
Napisano
haha no może faktycznie trzeba się czymś wspomóc :)

ale krzyż chrześcijański z takimi iedorozwiniętymi" ramionami? Są różne typy ale takiego nie widziałem. Dla mnie sprawa oczywista. Może i jest tam jakaś postać, ale istnieją różne warianty khamsy. Arabska oczywiście odpada, tam nie wolno przesdstawiać ludzi i zwierząt. Ale w kulturze żydowskiej? Nie wiem...
Napisano
sorry, faktycznie coś ucieło link. Ale juź chyba sobie poradzi...

to arabski amulet ale używany również przez Żydów. Pochodzenie żydowskie jest chyba bardziej prawdopodobne jeśli chodzi o fant znaleziony w Polsce
Napisano
Szczerze mówiąc nie widzę związku między linkiem a identyfikowanym przedmiotem. Ale przedmiot identyfikacji pokazany niechlujnie, 1 zdjęcie ukośne bez wymiarów, można fantazjować, może o to chodzi?

Dla mnie wygląda to jak fragment krzyża/krzyżyka, ale bez wymiarów i porządnych zdjęć to tylko można dalej bić pianę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie