sonicsquad Napisano 26 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 26 Czerwiec 2014 Niebezpieczne, ale bardzo interesujące znalezisko przy drodze w miejscowości Kajkowo odkryli pracownicy wykonujący tam roboty ziemne. Odnalezienie niewybuchu potwierdził wysłany na miejsce policyjny pirotechnik. Jak się okazało, był to pocisk przeciwpancerny z czasów II wojny światowej. W trakcie sprawdzenia terenu odnaleziono również karabin maszynowy oraz fragmenty historycznego pomnika.Wczoraj rano ostródzcy policjanci zostali powiadomieni o znalezieniu niewybuchu przy jednej z dróg w miejscowości Kajkowo. Na nietypowy przedmiot natknęli się pracownicy wykonujące prace ziemne.Odnalezienie pocisku potwierdził wysłany na miejsce policyjny pirotechnik. Funkcjonariusz określił znalezisko jako pocisk przeciwpancerny, który pochodzi z czasów II wojny światowej. W trakcie prac zostały również wykopane elementy historycznego pomnika, granat oraz karabin maszynowy. Tablice z napisami w języku niemieckim, krzyż i postać ptaka to element pomnika najprawdopodobniej poświęconego poległym podczas I Wojny Światowej mieszkańcom Ostródy.Niewybuchami zajęli się wojskowi saperzy, natomiast karabinem i elementami pomnika - ostródzcy policjanci.http://www.express.olsztyn.pl/artykuly/niewybuch-karabin-maszynowy-tablice-z-napisami-w-jezyku-niemieckim-krzyz-i-postac-ptaka#slide-0-field_artykul_zdjecia-8541 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 26 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 26 Czerwiec 2014 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 26 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 26 Czerwiec 2014 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 26 Czerwiec 2014 Share Napisano 26 Czerwiec 2014 troche to dla mnie dziwne , poniewaz jak czytam forum to w co ktoryms watku wystepuje jakis konserwator zabytkow , a tu cisza , znalezisko kwalifikuje sie pod tego jego moscia a opieka otacza je milicja pytam sie gdzie jest ten ciec konserwator co powinien brac sie do roboty i zakonserwowac te blachy i ptaka , bo jak tak sie nie stanie to rdza po wyjeciu ich z ziemi szybko je zezre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepsi_Srepsi Napisano 30 Czerwiec 2014 Share Napisano 30 Czerwiec 2014 Marecki,Konserwator najczęściej poza urząd nie wyściubia nosa, co jest nagminne u tego typu urzędników. Dopóki ktoś nie zgłosi się z pismem, dopóty oni nie ruszą się zza stołka. Lepiej przesiedzieć do 15:30, odbębnić i do domku. Ileż razy się z podobną sytuacją spotykałem na rodzimym terenie to szkoda gadać.Brakuje tam ludzi z werwą, którzy chcą coś zrobić, a zamiast tego stołki zapełniają polityczne miernoty z mianowania, którzy odliczają czas od wyborów do wyborów.PozdrawiamPS. Jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam, ale nie tylko ja mam takie zdanie o ww. typie urzędnika państwowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 30 Czerwiec 2014 Share Napisano 30 Czerwiec 2014 cos mi sie zdaje ze ten co powolywal te stanowisko i zakres obowiazkow dla niego mial zupelnie inne cele i wzgledy w tym zakresiekonserwator - czyli osoba dorazna , ktora pierwsza podejmuje sie jakis napraw konserwatorskich , usowania awariii nie ma to nic wspolnego z jakims urzednikiem czy urzedem moze w Polsce panstwie wszystkiego co jest mozliwe ktos wrescie zainteresuje sie ta nazwa konserwator zabytkow i wyznaczy tych konserwatorow do wyznaczonych obowiazkow a urzednikow panstwowych niech oddeleguje do sejmu i to jak najpredzej by znow nie wynikla afera stanowsikowa podobna do afery tasmowejzgroza !!!!!!!!!! i masakra !!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.