Skocz do zawartości

Niewybuch, karabin maszynowy, tablice z napisami w języku niemieckim, krzyż i postać ptaka

Rekomendowane odpowiedzi

Niebezpieczne, ale bardzo interesujące znalezisko przy drodze w miejscowości Kajkowo odkryli pracownicy wykonujący tam roboty ziemne. Odnalezienie niewybuchu potwierdził wysłany na miejsce policyjny pirotechnik. Jak się okazało, był to pocisk przeciwpancerny z czasów II wojny światowej. W trakcie sprawdzenia terenu odnaleziono również karabin maszynowy oraz fragmenty historycznego pomnika.

Wczoraj rano ostródzcy policjanci zostali powiadomieni o znalezieniu niewybuchu przy jednej z dróg w miejscowości Kajkowo. Na nietypowy przedmiot natknęli się pracownicy wykonujące prace ziemne.

Odnalezienie pocisku potwierdził wysłany na miejsce policyjny pirotechnik. Funkcjonariusz określił znalezisko jako pocisk przeciwpancerny, który pochodzi z czasów II wojny światowej. W trakcie prac zostały również wykopane elementy historycznego pomnika, granat oraz karabin maszynowy. Tablice z napisami w języku niemieckim, krzyż i postać ptaka to element pomnika najprawdopodobniej poświęconego poległym podczas I Wojny Światowej mieszkańcom Ostródy.

Niewybuchami zajęli się wojskowi saperzy, natomiast karabinem i elementami pomnika - ostródzcy policjanci.

http://www.express.olsztyn.pl/artykuly/niewybuch-karabin-maszynowy-tablice-z-napisami-w-jezyku-niemieckim-krzyz-i-postac-ptaka#slide-0-field_artykul_zdjecia-8541

troche to dla mnie dziwne , poniewaz jak czytam forum to w co ktoryms watku wystepuje jakis konserwator zabytkow , a tu cisza , znalezisko kwalifikuje sie pod tego jego moscia a opieka otacza je milicja
pytam sie gdzie jest ten ciec konserwator co powinien brac sie do roboty i zakonserwowac te blachy i ptaka , bo jak tak sie nie stanie to rdza po wyjeciu ich z ziemi szybko je zezre

Marecki,

Konserwator najczęściej poza urząd nie wyściubia nosa, co jest nagminne u tego typu urzędników. Dopóki ktoś nie zgłosi się z pismem, dopóty oni nie ruszą się zza stołka. Lepiej przesiedzieć do 15:30, odbębnić i do domku.
Ileż razy się z podobną sytuacją spotykałem na rodzimym terenie to szkoda gadać.
Brakuje tam ludzi z werwą, którzy chcą coś zrobić, a zamiast tego stołki zapełniają polityczne miernoty z mianowania, którzy odliczają czas od wyborów do wyborów.

Pozdrawiam

PS. Jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam, ale nie tylko ja mam takie zdanie o ww. typie urzędnika państwowego.

cos mi sie zdaje ze ten co powolywal te stanowisko i zakres obowiazkow dla niego mial zupelnie inne cele i wzgledy w tym zakresie
konserwator - czyli osoba dorazna , ktora pierwsza podejmuje sie jakis napraw konserwatorskich , usowania awarii
i nie ma to nic wspolnego z jakims urzednikiem czy urzedem
moze w Polsce panstwie wszystkiego co jest mozliwe ktos wrescie zainteresuje sie ta nazwa konserwator zabytkow i wyznaczy tych konserwatorow do wyznaczonych obowiazkow a urzednikow panstwowych niech oddeleguje do sejmu i to jak najpredzej by znow nie wynikla afera stanowsikowa podobna do afery tasmowej
zgroza !!!!!!!!!! i masakra !!!!!!!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie