Skocz do zawartości

Partyzantka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, mam zapytanie odnośnie kompletowania sylwetki Polskiego partyzanta rozchodzi się o mundur czy można mieć garnizonowy?. -kurtka Czy dziwnie by to wyglądało, czy przy partyzantce nie stanowi to problemu ?
Napisano
Umundurowanie partyzanta - wszystko co wpadło chłopakom w ręce . Od cywilnych , po wszystkie sorty mundurowe armii biorących w II W.Ś. Totalny mix"

Tak, to pytanie, np skad w ramach otalny mix" byly u partyzanta w roku 1941 mundury francuskie, czy angielskie?
Nie ma szansy, inaczej jest bajzel.
Co innego rok 1941, co innego 1944.
Napisano
Pytanie nie było sprecyzowane co do roku . Opis ogólny .Co do munduru garnizonowego , czytałem jakiś czas temu o oficerze A.K. na Wołyniu który pojechał na spotkanie z bandami UPA w sprawie zawieszenie broni . Właśnie w takim mundurze ( zamorowali go bestialsko )Więc pod koniec wojny jak pisałem mix ...
Napisano
Nie do końca. Właśnie z końca wojny pochodzą zdjęcia całych oddziałów jednolicie umundurowanych głównie w zdobyczne niemieckie parki, które w czasie odwrotu stały się łatwo dostępne...
Napisano
R51 zgadza się . Jest cała masa zdjęć przedstawiających jednolicie umundurowane jednostki partyzanckie . Ale równolegle w innych oddziałach nie było aż tak różowo . Banalny przykład - Powstanie Warszawskie , chłopaki zdobyli na Stawkach magazyny . Wyfasowali niemieckie sorty mundurowe , całe oddziały były jednolicie umundurowane . W tym samym czasie w innych dzielnicach było różnie ... jak sam doskonale wiesz . Są zdjęcia powstańców w krótkich spodenkach ... Chłopaki z lasu używali to co im się udało zdobyć na wrogu , kupić , otrzymać od ludności cywilnej , własne zapasy z domu , rzadziej zrzuty

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie