butchcassiddy Napisano 21 Czerwiec 2014 Autor Napisano 21 Czerwiec 2014 Serwu Kamraci. Proszę o pomoc w identyfikacji przedmiotów znalezionych w śmietniku na byłym niemieckim lotnisku polowym. Obecnie są tam łąki na których jesienią kosi się trawę. Pierwszy idzie zegarek lub stoper.
butchcassiddy Napisano 21 Czerwiec 2014 Autor Napisano 21 Czerwiec 2014 Prosta mosiężna obudowa, niegdyś chromowana. Średnica 50mm.
butchcassiddy Napisano 21 Czerwiec 2014 Autor Napisano 21 Czerwiec 2014 Logo producenta, raczej zza Buga.
butchcassiddy Napisano 21 Czerwiec 2014 Autor Napisano 21 Czerwiec 2014 Napis. Co ciekawe, zegarek posiada aż pięć wyjść na bokach obudowy. Wystają tam resztki metalowych pręcików. Może jakieś pokrętła, stąd przypuszczenie, że był to stoper.
butchcassiddy Napisano 21 Czerwiec 2014 Autor Napisano 21 Czerwiec 2014 Podkładka mosiężna o wymiarach 44,8x20x2,6. Takie logo i data(?).
butchcassiddy Napisano 21 Czerwiec 2014 Autor Napisano 21 Czerwiec 2014 Inne ujęcie. Bardzo dokładnie wykonana, na obwodzie obustronna fazka, taka ja widać na zdjęciu. Może to być fant lotniczy?
butchcassiddy Napisano 21 Czerwiec 2014 Autor Napisano 21 Czerwiec 2014 No i to coś czego nie mogłem nazwać. Więc niech będzie przedmiot bakielitowo-aluminiowy. Aluminiowy okrąg o średnicy 79mm do którego na dwa nity przymocowana była aluminiowa poprzeczka z dwoma nagwintowanymi otworami.
butchcassiddy Napisano 21 Czerwiec 2014 Autor Napisano 21 Czerwiec 2014 Poprzeczka przykręcona do kawałka solidnego bakielitu o szerokości 60mm, i grubości 5-6mm. Długości tego bakilitu nie znam, zostało 73mm ale widać, że jest odłamany z obu stron. Nity puściły, stąd na zdjęciu części już osobno.
butchcassiddy Napisano 21 Czerwiec 2014 Autor Napisano 21 Czerwiec 2014 I razem, od strony aluminiowej. Aluminium potraktowałem Kretem, stąd ten błysk. Niestety, nie zauważyłem żadnych bić. Ze względu na miejsce znalezienia możliwe jest lotnicze pochodzenie tego dziwadła. Oraz oczywiście każde inne.Za wszelka pomoc z góry serdecznie dziękuję.Pozdrawiam.Butch
butchcassiddy Napisano 22 Czerwiec 2014 Autor Napisano 22 Czerwiec 2014 Nikt nic? Może choć zegarek, wiem, że jet tu kilku wybitnych specjalistów w tej dziedzinie.
Pytanie
butchcassiddy
Serwu Kamraci. Proszę o pomoc w identyfikacji przedmiotów znalezionych w śmietniku na byłym niemieckim lotnisku polowym. Obecnie są tam łąki na których jesienią kosi się trawę. Pierwszy idzie zegarek lub stoper.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.