zdzichu1973 Napisano 7 Czerwiec 2014 Autor Napisano 7 Czerwiec 2014 Posiadam nieśmiertelnik o treści:Fl.Pl.Kdo.A18/VIII Gleiwitz nr żołnierza 126w/g moich ustaleń to Komenda Lotniska w Gliwicach.Czy ktoś może mi udzielić więcej informacji na temat tej jednostki/formacji?
viator01 Napisano 9 Czerwiec 2014 Napisano 9 Czerwiec 2014 Takie lotniska były traktowane jako jednostki tyłowe i obsługa nie brała udziału w walkach (chociaż nie jest to wykluczone w końcówce wojny). Lotniska typu A były wykorzystywane przez jednostki bojowe, ale także do szkolenia lotników. Z gliwickiego korzystała Flugzeugführerschule C 19.Nieśmiertelnik do najrzadszych nie należy (co do rodzaju), ale z danego lotniska nie były wystawiane masowo.
zdzichu1973 Napisano 9 Czerwiec 2014 Autor Napisano 9 Czerwiec 2014 ten nieśmiertelnik to pamiątka rodzinna dlatego dzięki jeszcze raz:)
zdzichu1973 Napisano 8 Czerwiec 2014 Autor Napisano 8 Czerwiec 2014 chciałem odświeżyć wątek - czy nikt nie wie nic o tej formacji?
viator01 Napisano 8 Czerwiec 2014 Napisano 8 Czerwiec 2014 W dokumentach Flugplatz Kommando A 18/VIII Gleiwitz:data utworzenia luty 1943 (zmiana nazwy - wcześniej Fliegerhorst Kommandantur Gleiwitz)data przemianowania kwiecień 1944 (na Fliegerhorst-Kommandantur A (o) 1/VIII)
zdzichu1973 Napisano 7 Czerwiec 2014 Autor Napisano 7 Czerwiec 2014 Posiadam nieśmiertelnik o treści:Fl.Pl.Kdo.A18/VIII Gleiwitz nr żołnierza 126w/g moich ustaleń to Komenda Lotniska w Gliwicach.Czy ktoś może mi udzielić więcej informacji na temat tej jednostki/formacji?
Pytanie
zdzichu1973
Fl.Pl.Kdo.A18/VIII Gleiwitz nr żołnierza 126
w/g moich ustaleń to Komenda Lotniska w Gliwicach.
Czy ktoś może mi udzielić więcej informacji na temat tej jednostki/formacji?
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.