Luckey13 Napisano 31 Maj 2014 Autor Napisano 31 Maj 2014 Jakie jest jej przeznaczenie?Jest o tyle ciekawa, że tylna część ma zawiasik, nie ma też żadnych zaczepów do powieszenia, raczej nie na zdjęcie.P.s zdjęcia z braku pc zmniejszone na telefonie, jak wyjdą znaczki pocztowe to przepraszam :p
Luckey13 Napisano 31 Maj 2014 Autor Napisano 31 Maj 2014 tył, wymiary ramki nieduże, mniej więcej rozmiarów typowej papierośnicy lub portfela, nie mam jej teraz w ręku, później mogę podać dokładniej.Ten zielony materiał za szybką to jakiś filc lub coś podobnego.
Luckey13 Napisano 31 Maj 2014 Autor Napisano 31 Maj 2014 Daję trochę lepsze zdjęcia, zmniejszyłem jednak cht za dużo :p
Luckey13 Napisano 31 Maj 2014 Autor Napisano 31 Maj 2014 Dodam, że tył mozna otworzyć z 2 stron, zależnie od tego który zaczep się odsunie lub wyjąć całkiem, oraz że tył nie łamie się symetrycznie, a mniej więcej w 1/3.
Luckey13 Napisano 1 Czerwiec 2014 Autor Napisano 1 Czerwiec 2014 Wymiary całkowite 120mm/95mm Wymiary szybki to 90mm/65mm, ale całej, powierzchnia robocza, że tak powiem, tzn przeźroczysta, bo brzegi szybki są oklejone to 75mm/50mmZ grubsza się zgadza, zastanawia mnie po co tylna ścianka, zamiast z 1 kawałka sklejki składa się z 2 połączonych zawiasem?Widać, że to nie jest kombinacja, a tak ma być.Na początku myślałem, że to jest na jakieś kolekcje, typu zasuszone rośliny, owady albo coś w tym stylu :)
Luckey13 Napisano 1 Czerwiec 2014 Autor Napisano 1 Czerwiec 2014 Aha, i ramka sprawia wrażenie bardziej ozdobnej, niż użytkowej, np ze względu na typowe skosy od wewnętrznej strony ramki do szybki, jakie ma w sumie chyba każda rama na obraz czy cokolwiek innego, co ma wisieć na ścianie, była też chyba pomalowana, zauważyłem ślady czarnej farby.
Gregfm Napisano 1 Czerwiec 2014 Napisano 1 Czerwiec 2014 Prawdopodobnie jest to ramka do zdjęć używana do pracy w ciemni fotograficznej. Pamiętam takie w zestawie ciemni u taty.Do środka wkładało się papier potem naświetlało i do chemikalii. To była zabawa, później wprowadzono maskownice.Papier fotograficzny jeśli trochę poleżał lubił się wyginać i zdjęcia wtedy wychodziły zamazane.Podaj wymiary wewnątrz ramki. Popularne formaty zdjęć to było 6x9, 9x12, 12x24 rzadko 6x6 i format pocztówkowy. Była jeszcze inna metoda na szkło kładło się negatyw film" na to papier i zamykało. naświetlać można było zapalając na określony czas zwykłą żarówkę. To prosta metoda stosowana przy braku powiększalnikanp. w warunkach polowych. Wada czasochłonność i odwzorowanie formatu z negatywu. Czyli zdjęcie było malutkie. Pozdrawiam.
Pytanie
Luckey13
Jakie jest jej przeznaczenie?
Jest o tyle ciekawa, że tylna część ma zawiasik, nie ma też żadnych zaczepów do powieszenia, raczej nie na zdjęcie.
P.s zdjęcia z braku pc zmniejszone na telefonie, jak wyjdą znaczki pocztowe to przepraszam :p
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.