OLos Napisano 24 Maj 2014 Autor Napisano 24 Maj 2014 odznaka mojego kumpla poprosił mnie o pomoc w identyfikacji wiec zwracam sie do was z pytaniem czy ktos sie juz spotkal z taka odznaka. znaleziona w woj. lubelskim napisy to. попечительство народной трезвости
OLos Napisano 25 Maj 2014 Autor Napisano 25 Maj 2014 co za narod! jak ktos nie pije dac mu medal hihi
OLos Napisano 24 Maj 2014 Autor Napisano 24 Maj 2014 odznaka mojego kumpla poprosił mnie o pomoc w identyfikacji wiec zwracam sie do was z pytaniem czy ktos sie juz spotkal z taka odznaka. znaleziona w woj. lubelskim napisy to. попечительство народной трезвости
Luckey13 Napisano 27 Maj 2014 Napisano 27 Maj 2014 Jest to raczej odznaka jakiejś organizacji pozarządowej współpracującej z władzami, a mającej na celu walkę z alkoholizmem, znalazłem kilka artykułów zawierających zdjęcie jakiej odznaki, niestety po rusku, i kilka wzmianek o walce z alkoholem, o reformie związanej z alkoholem, polegającej na całkowitym przejęciu produkcji alkoholu przez państwo, walce z bimbrownikami etc, częścią tej reformy miało być finansowanie tej organizacji, nie wyczytałem konkretnej daty powstania tej organizacji, ale w podsumowaniu była informacja, że w 1900 roku przeznaczono na fundusz 2 miliony 700 tysięcy rubli.Te informacje mogą zawierać błędy, gdyż korzystałem z tłumacza, rosyjski znam bardzo słabo, dlatego daję link do artykułu, może ktoś znajdzie więcej info:http:www.statehistory.ru/2362/Borba-s-pyanstvom-v-Rossii-v-kontse-19---nachale-20-v-/P.s. temat ciekawy, jak ktoś więcej info da to się nie pogniewam ;)
Luckey13 Napisano 27 Maj 2014 Napisano 27 Maj 2014 http://www.statehistory.ru/2362/Borba-s-pyanstvom-v-Rossii-v-kontse-19---nachale-20-v-/Poprawiam linka, z komórki piszę i byki lecą, teraz powinno być ok.
K.O.P. Napisano 25 Maj 2014 Napisano 25 Maj 2014 to jak u ruskich ktoś nie pije jest za to odznaczany? :D
Pytanie
OLos
odznaka mojego kumpla poprosił mnie o pomoc w identyfikacji wiec zwracam sie do was z pytaniem czy ktos sie juz spotkal z taka odznaka. znaleziona w woj. lubelskim napisy to. попечительство народной трезвости
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.