raptor48 Napisano 10 Maj 2014 Autor Napisano 10 Maj 2014 Zakupiłem Rutusa Argo v3 i podczas szukania są słyszalne takie jakby drobne piski (zakłócenia). Do tej pory chodziłem z Garettem Ace 250 i czegoś takiego nie miałem. Chciałbym się dowiedzieć czy tak powinno być czy to kwesta złych ustawień (sporo szukałem na temat ustawień). Ustawienia moje to:Częstotliwość: 6622Korekcja kamieni: 0Maskowanie: 3Rodzj filtracji: standartCzułość: 45Dodam że zmiana czułości do 38 nie wiele zmienia maskowanie też. Proszę posiadaczy Argo o radę czy tak powinien zachowywać się ten wykrywacz czy coś jest nie tak. Dziękuję za odpowiedzi.
Kriczer Napisano 10 Maj 2014 Napisano 10 Maj 2014 1.Przeczytaj instrukcję 2.Owiń ciasno kabel wokół sztycy3.Zmniejsz czułość4.W trudnym terenie na czułości nawet 35 będzie się wzbudzał5.Pokombinuj z korekcją kamieni6.Wyłącz telefon/ nie chodź pod linią wysokiego napięcia
bassista Napisano 10 Maj 2014 Napisano 10 Maj 2014 Popiskuje jak stoisz w miejscu czy tylko jak ruszasz cewka? Te sygnaly biegaja po calej skali czy tylko na najwyzszym wskazaniu?
Pablooos Napisano 10 Maj 2014 Napisano 10 Maj 2014 U mnie dzieje się tak samo. Zauważyłem też że w 80% miejsc mam te same objawy, a w 20% jest cisza i jest OK.Pomaga jak zmniejszysz korekcje kamieni !
raptor48 Napisano 11 Maj 2014 Autor Napisano 11 Maj 2014 Czyli taka jego specyfika pracy. Zauważyłem na filmikach na you tube że właśnie niektórym osobom tak samo popiskuje podczas poszukiwań.
bassista Napisano 11 Maj 2014 Napisano 11 Maj 2014 U mnie tak jest, jeśli:- czułość jest za wysoko ustawiona- są zakłócenia obok (linie wysokiego napięcia, komórka)- w promieniu nawet kilkunastu metrów chodzi ktoś z inną piszczałą (nie wszystkie ale niektóre gryzą się mocno)- jak zbiera się na burze- jak kabel wokół cewki luźno wisi- są miejsca gdzie tak się dzieje i nie wiem czemu ale tam nie idzie kopać (a nawet na najmniejszej czułości przy zbliżeniu do gruntu wykrywacz przesteruje)- słabe są baterie- w glebie jest od cholery odłamków stalowych a dyskryminacja jest zaciągnięta np na -15. Nie odrzuca wtedy na 100% - kopiesz sygnały powtarzalneMożesz się jeszcze pobawić ustawieniami częstotliwości.
Pablooos Napisano 11 Maj 2014 Napisano 11 Maj 2014 Pomyłka w moim poprzednim poście. Miałem napisać że jak zmniejszysz wzmocnienie audio to pomaga, a nie korekcja kamieni.
Szukanko Napisano 11 Maj 2014 Napisano 11 Maj 2014 Wzm.audio działa podobnie do regulacji głośności.Jak ściszasz to nie słyszysz najsłabszych sygnałów a jak robisz głośniej to usłyszysz.Wzm.audio ma być ustawione wysoko no chyba,że kogoś interesuje szukanie przedmiotów nie mniejszych od wanny :)
Pablooos Napisano 11 Maj 2014 Napisano 11 Maj 2014 Ale jak ustawisz wysoko to masz disco, jak zjedziesz do 15-20 to jest względny spokój. Tak jest na 80% wspomnianych wcześniej miejsc.
Szukanko Napisano 12 Maj 2014 Napisano 12 Maj 2014 Jeśli rutus popiskuje w 80% terenu to są inne ustawienia odpowiedzialne za taką pracę detektora :zbyt duża czułość,zbyt niskie maskowanie wraz z zbyt wysoką kk,filtr relikt,włączona komórka w kieszeni.Można posiłkować się ustawieniem ręcznej korekcji dostrojenia ustawiając ją w kierunku minusa co powinno zaowocować stabilniejszą pracą detektora.
Pablooos Napisano 12 Maj 2014 Napisano 12 Maj 2014 Chyba już wszystkie możliwośći ustawienia przerobiłem, a zjazd z czułośćią poniżej 30-35 chyba sam przyznasz że jest mało pomysłowy żeby była cisza. U mnie niestety tak jest i już się do tego przyzwyczaiłem. A z tego co widzę to dużo osób ma ten sam problem i u nich też zabawa z ustawieniami raczej nie pomaga, także może pozostaje poczekać na aktualizacje oprogramowania ?! Pozdro
cheetah Napisano 12 Maj 2014 Napisano 12 Maj 2014 Na jakiej cewce chodzisz i ile pokazuje zwykle zwykle strojenie gruntu? Efekt działania Wzmocnienia Audio nie ma nic wspólnego z regulacją głośności. Wzmocnienie Audio to stopień kompresji sygnałów Audio. Dla wysokich wartości Wzmocnienia Audio sygnały ciche i słabe są wzmacniane do poziomu sygnałów silnych, czyli de facto wszystkie sygnały są w wyniku tego słyszalne jako 'silne'. To powoduje jednakże, że wszystkie szumy, zakłócenia i inne śmieci zaczynają być słyszalne na równi z sygnałami użytecznymi, czyli detektor może sobie miauczeć i popiskiwać. Wysokich ustawień Wzmocnienia Audio można używać tylko tam, gdzie jest względnie czysty i jednolity grunt.To raczej nie jest główna przyczyna popiskiwania twojego sprzętu, ale na pewno się do tego przykłada.
SirRaf Napisano 12 Maj 2014 Napisano 12 Maj 2014 Mało osób zdaje sobie z tego sprawę, ale wzmocnienie audio jeśli ustawione za wysoko ładnie pokazuje głębokie sygnały, ale powoduje też nadmierne powstawanie sygnałów fałszywych jeśli wszystko przerobiłeś a tego nie dotykałeś to proponuje zajrzeć w tą opcję. Optymalne ustawienie jest w granicach 24 - 26 i popiskiwań powinno być mniej. co do reszty korekcja kamieni na standardowej cewce na - 2 max na dużej dd można - 5. Czułość zależny od filtra na DD dużej max 46 na filtrze 4go rzędu 43 -44 na standard i na rekikt troszke mniej. Piszę o duzej cewce. Na standardowej czułość maks 43 44 na takiej mój chodził normalnie. Jeśli to nie pomaga sprawdz owinięcie kabla i baterie np jesli używasz aku zmień na alkaliczne, jeśli dalej nic odstaw telefon lub inne urządzenia wytwarzające pole elektromagnetyczne. jeśli dalej tak będzie ze skacze po skali i się wzbudza obstawiam uszkodzenie może rozszczelnienie cewki. sprawdź i napisz.
raptor48 Napisano 13 Maj 2014 Autor Napisano 13 Maj 2014 Spróbuję zmniejszyć te wzmocnienie audio bo mam na max i zobaczę czy będzie lepiej. Ale to dopiero jutro wybieram się gdzieś w teren. Koledzy dzięki za pomoc, nie spodziewałem się takiego zainteresowania.
koleś Napisano 13 Maj 2014 Napisano 13 Maj 2014 najprościej jest zmniejszyc sygnał wiodący do minimum ...
dziarson Napisano 13 Maj 2014 Napisano 13 Maj 2014 Napisz lub zadzwoń do pana rutusa niech ci poda ustawienia fabryczne (zapisz na kartce bo się przydadzą zanim zaczniesz kombinować) ustaw go tak jak powinien być,dyskryminacje na -10 czułość zależnie od terenu i musi być ok.pozdro
Szukanko Napisano 14 Maj 2014 Napisano 14 Maj 2014 Wzmocnienie audio choc to nie to samo co regulacja glosnosci daje podobny efekt.Jak masz glosnosc ustawiona wysoko to tez glosniuej uslyszysz te niechciane sygnaly.Ja chodze na sluchawkach na wzm. audio miedzy 30 a 39 przy glosnosci ustawionej na 1,dysk na -80,mask 3,kk -2,czul. 45 i nie mam zadnych problemow z jakimis dodatkowymi popiskami. Pablooos - Ktora masz wersje Argo?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.