michaelos Napisano 9 Maj 2014 Autor Napisano 9 Maj 2014 Witam na strychu znalazłem kufer. Niestety jest niekompletny ze śladami działalności korników. Dł. 108cm szer. 63cm i wys. 63cm. Jaki może być jego wiek?
michaelos Napisano 9 Maj 2014 Autor Napisano 9 Maj 2014 Mój z okolic Siedlec. No prawdę mówiąc nie spodziewałem się że może być taki stary a tu takie zaskoczenie iż będę myślał na odnową:)
Korabkow Napisano 9 Maj 2014 Napisano 9 Maj 2014 Na potrójne zapytanie muszę odpowiedzieć.Kto komu zabroni wykonania i dzisiaj takiego kufra.Połowa XXw. to około 1950r.i w tym czasie raczej nie produkowano takich kufrów,może we wschodniej Polsce na wsi się jeszcze zdarzało /vide Konopielka" Redlińskiego/.Oceniłem okres na podstawie wykonania: konstrukcji drewnianej , okuć oraz wykonania zamka.
michaelos Napisano 9 Maj 2014 Autor Napisano 9 Maj 2014 Witam na strychu znalazłem kufer. Niestety jest niekompletny ze śladami działalności korników. Dł. 108cm szer. 63cm i wys. 63cm. Jaki może być jego wiek?
Korabkow Napisano 9 Maj 2014 Napisano 9 Maj 2014 Sądzę,że koniec XIXw.do końca I wojny.Bardzo biedny-ze względu na wykonanie- wiejski kufer służący do przechowywania odzieży.
rutra64 Napisano 9 Maj 2014 Napisano 9 Maj 2014 Może troszku nie w temacie ale ... Z tego co się orientuję korniki nie bytują, nie odżywiają się drewnem ( vide stare dechy, skrzynie drewniane etc }- korniki obrabiają " tylko żywe drzewa. Natomiast obrabianiem " martwego drzewa czyli drewna zajmują się kołatki. Pozdrawiam
atylla Napisano 9 Maj 2014 Napisano 9 Maj 2014 tak jak korabkow napisał , miałem kiedyś taki sam , jak dwie krople wody , ciekawy jest zamek w nim ręczna robota , mój był z okolic Sokółki pozdrawiam
sebson Napisano 9 Maj 2014 Napisano 9 Maj 2014 kol.korabkow czy to tylko twoje przypuszczenie czy masz twarde dowody ażeby tak twierdzic, po czym szacujesz 19wiek i czemu do konca 1wojenki jakaś zalezność?Mam taki kufer i powstał w połowie 20 wieku wiec nie wiem jak i czemu tak piszesz.
sebson Napisano 9 Maj 2014 Napisano 9 Maj 2014 kol.korabkow czy to tylko twoje przypuszczenie czy masz twarde dowody ażeby tak twierdzic, po czym szacujesz 19wiek i czemu do konca 1wojenki jakaś zalezność?Mam taki kufer i powstał w połowie 20 wieku wiec nie wiem jak i czemu tak piszesz.
Pytanie
michaelos
Witam na strychu znalazłem kufer. Niestety jest niekompletny ze śladami działalności korników. Dł. 108cm szer. 63cm i wys. 63cm. Jaki może być jego wiek?
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.