Skocz do zawartości
  • 0

Ks98?

ARQ

Pytanie

Napisano

Mam pytanie do znawców tematu odnośnie tego hmm ks'a?
Czy ta wersja z mosiężnym jelcem i głowicą jest opisana w jakiejś literaturze czy to powojenna radosna twórczość?

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie do znawców tematu odnośnie tego hmm ks'a?
Czy ta wersja z mosiężnym jelcem i głowicą jest opisana w jakiejś literaturze czy to powojenna radosna twórczość?

Napisano
kolego jak możesz odczytać jakieś bicia z progu głowni to chyba Ci pomogę posiadam książkę o bagnetach i są tu KS 98 bardzo podobne ale dodaj coś wiecej jakis wymiar lub bicia
Napisano
aggg1 mam tylko taka fotkę i żadnych wymiarów niestety. Zastanawia mnie w nim brak blokady czy też jej atrapy. Strażacki raczej odpada, prywatny??
Napisano
Ok na moje jest to bagnecik wyjściowy lub pamiątkowy wzorowany na bagnecie KS98 , wnioskuje to po charakterystycznej głowicy przypominającej głowę drapieżnego ptaka które były bardzo popularne w okresie Republiki Weimarskiej oraz III Rzeszy, znalezione w pozycji Bagnety"Tadeusza Królikiewicza wyd. Bellona str.276-281, pozdrawiam
Napisano
Ja w antykwariacie w Brukseli spotkałem podobny prywatny i jelec oraz głowica wyglądały na mosiężne, ale miał zatrzask :(
Był też w skórzanej pochwie idealnie spasowanej.
Może ten to rodzaj noża do listów lub pamiątkowego, bo nie widzę nitów. Ale zastanawia mnie ta kropka na głowicy. Może tam była mocowana atrapa śruby?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie