april_86 Napisano 5 Maj 2014 Autor Share Napisano 5 Maj 2014 ktoś pomoże? na 100% obecne są litery AT (zakreślone) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 5 Maj 2014 Autor Share Napisano 5 Maj 2014 z drugiej strony chyba łapy lwahttp://www.katalogmonet.pl/images/newsy_2013/cieszyn/cieszyn%20-%2016.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 5 Maj 2014 Autor Share Napisano 5 Maj 2014 wygląda na grosz praski ale nie mogę nigdzie zlokalizować tego AT" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szrek64 Napisano 5 Maj 2014 Share Napisano 5 Maj 2014 może fals, na srebro chyba nie wygląda ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papaxpapa Napisano 13 Maj 2014 Share Napisano 13 Maj 2014 Roznie bywa :P Mam kilka takich czerwonych sreberek........ niestety.Wszystko zalezy od warunków glebowych w których spoczywa sobie monetka.NAjczesciej tak wygladaja monetki z tak zwanego srebra bulionowego (bardzo słaba proba z wysoka zawartosci miedzi)Ostatnio znalazłem 24 czesc Talara i po wyjeciu zonk :P czerwona jak burak :PSerdecznie pozdrawiamPapus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 13 Maj 2014 Share Napisano 13 Maj 2014 jakiego srebra?? BULIONOWEGO?? to co rosół z tego robili? jeśli już to bilonowego ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OpryskStonki Napisano 15 Maj 2014 Share Napisano 15 Maj 2014 Grosz praski - AT ze słowa GRATIA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OpryskStonki Napisano 15 Maj 2014 Share Napisano 15 Maj 2014 Wacław II Czeski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 15 Maj 2014 Autor Share Napisano 15 Maj 2014 czyli się potwierdziło, dzięki wielkie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margor Napisano 15 Maj 2014 Share Napisano 15 Maj 2014 Ciekawe, nie spotkałem jeszcze falsa grosza praskiego z epoki, tym bardziej Wacława II które były bite ze srebra bardzo wysokiej próby.Z takiego kawałka ciężko coś wywnioskować - wygląda na monetę po przejściach, mocno spaloną (zastanawia ta niby miedź ?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 15 Maj 2014 Share Napisano 15 Maj 2014 Ciężko będzie zgadnąć na 100%, co autor tej monety chciał naśladować. Niby podobna do grosza, ale czcionka inna, średnica też wydaje się zbyt mała (spróbuj może określić). Poza tym faktycznie nie widuje się falsów groszy Wacława II. Może falsyfikat późniejszego grosza, np. Władysława? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.