Skocz do zawartości
  • 0

dziwny talerz z wojownikiem?

gregory2224

Pytanie

Napisano

witam wszystkich
u znajomego natknąłem się na dziwny przedmiot coś w rodzaju talerza z wojownikiem na środku i napisami których nie jestem w stanie przetłumaczyć i odkodować
prośba o jakieś info na temat tego przedmiotu
jeśli chodzi o napis to sam do końca nie wiem jak to odczytać ale wygląda to mniej więcej tak:
SWLADISLAID dziwne 8 bo z lekkim brzuszkiem z lewej strony, I dziwne 0 podobne do 8, IVIDV teraz albo odwrócone D brzuszkiem w lewo albo za mocno wykute C zamykające się po prawej stronie, IS znów dziwne O podobne do 8, P znów dziwne O, L i jeszcze jedno dziwne O
podsumowując: SWLADISLAID8IθIVIDVCISθPθLθ
a nizej jeszcze kilka fotek ale mam problem z idealnym zdjęciem bo talerz jest strasznie zardzewiały
jeszcze kilka wskazówek
postać oraz litery na talerzu są wytłoczone
pozostała część jest ukształtowana prawdopodobnie metodą kucia
postać ma na głowie jakiś pióropusz chyba _\\|/_ tylko tych kresek jest więcej a konkretnie 9
w prawej ręce trzyma włócznię z jakąś wstęgą" przy grocie
w lewej chyba tarcza

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A to strona na której znalazłem tłumaczenie i obrazek: http://muzeum.wodzislaw.pl/index.php/wydawnictwa/pami%C4%85tki/numizmaty/medal-%E2%80%93-%E2%80%9Emoneta-wodzis%C5%82awska%E2%80%9D-z-okazji-750-lecia-istnienia-miasta.html
Napisano
dzięki za tą łacinę coś zaczyna świtać ale nadal nie ma składni
wklejałem w tłumacza ten tekst SWLADISLAIDOIOIVIDVOISOPOLO i jak się odpowiednio podzieli to nawet zaczyna ten tekst coś znaczyć, ale najbardziej miesza ta pierwsza litera S bo musi coś znaczyć ale nic nie pasuje
Napisano
Święty Władysław coś tam Polak - wg. mojej wersji ;)

http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82adys%C5%82aw_I_%C5%9Awi%C4%99ty
Napisano

witam wszystkich
u znajomego natknąłem się na dziwny przedmiot coś w rodzaju talerza z wojownikiem na środku i napisami których nie jestem w stanie przetłumaczyć i odkodować
prośba o jakieś info na temat tego przedmiotu
jeśli chodzi o napis to sam do końca nie wiem jak to odczytać ale wygląda to mniej więcej tak:
SWLADISLAID dziwne 8 bo z lekkim brzuszkiem z lewej strony, I dziwne 0 podobne do 8, IVIDV teraz albo odwrócone D brzuszkiem w lewo albo za mocno wykute C zamykające się po prawej stronie, IS znów dziwne O podobne do 8, P znów dziwne O, L i jeszcze jedno dziwne O
podsumowując: SWLADISLAID8IθIVIDVCISθPθLθ
a nizej jeszcze kilka fotek ale mam problem z idealnym zdjęciem bo talerz jest strasznie zardzewiały
jeszcze kilka wskazówek
postać oraz litery na talerzu są wytłoczone
pozostała część jest ukształtowana prawdopodobnie metodą kucia
postać ma na głowie jakiś pióropusz chyba _\\|/_ tylko tych kresek jest więcej a konkretnie 9
w prawej ręce trzyma włócznię z jakąś wstęgą" przy grocie
w lewej chyba tarcza

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie