rosomak_kto Napisano 29 Kwiecień 2014 Autor Napisano 29 Kwiecień 2014 Witam Wyszedł mi ostatnio na polu taki zapalnik.Szukałem na google ale ni jak nie mogę go namierzyć :( .Wysokość ok 9 cm , z góry mosiężna wkręcana tuleja , z dołu również mosiądz .Proszę o pomoc w id .
DOMILUD PL Napisano 30 Kwiecień 2014 Napisano 30 Kwiecień 2014 Czechosłowacki CHZR od 8cm lekkich armat polowych wz. 30https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum27/13_copy41.jpghttp://odkrywca.pl/wojna-w-dolinie-kwisy-ocalone-od-zapomnienia-cz-5,726927.html#726927Tu jest więcej ciekawych informacjihttp://wloczykij-forumposzukiwaczy.com/viewtopic.php?f=134&t=4093&view=unread#unreadZastanawia mnie tylko co ma w tyłku. Nie pokazałeś od dołu. predi888 zapalniki po użyciu, często bardzo rzadkie, to ciekawe artefakty. Więc nie bardzo rozumiem.
rosomak_kto Napisano 29 Kwiecień 2014 Autor Napisano 29 Kwiecień 2014 Witam Wyszedł mi ostatnio na polu taki zapalnik.Szukałem na google ale ni jak nie mogę go namierzyć :( .Wysokość ok 9 cm , z góry mosiężna wkręcana tuleja , z dołu również mosiądz .Proszę o pomoc w id .
rosomak_kto Napisano 30 Kwiecień 2014 Autor Napisano 30 Kwiecień 2014 DOMILUD dzięki za odpowiedź zaraz wrzucę fotki jak to określiłeś yłka" a swoją drogą to ciekawe bo w miejscu jego znalezienia bili się Rosjanie z Niemcami , i teraz pytanie kto ich używał? obstawiam że Niemcy jako że zajęli sprzęt armii czeskiej ale dziwne że tyle u nich się uchowały takie armatki . No chyba że Rumuni bo też stali w tamtej okolicy i to artyleria , więc może stąd ?
predi888 Napisano 29 Kwiecień 2014 Napisano 29 Kwiecień 2014 Tak z ciekawości,skoro uważasz że to zapalnik to po co przynosisz do domu?
DOMILUD PL Napisano 30 Kwiecień 2014 Napisano 30 Kwiecień 2014 U mnie - teren walk z 1945r., do granicy z Czechami 20km - wychodzi sporo czechosłowackiego uzbrojenia. Od łusek Mausera właściwie wszystkich czeskich producentów, poprzez zapały od czeskiej amunicji artyleryjskiej, aż po monetę Protektoratu. Wsio przyszło pewnie z Armią Schornera.
rosomak_kto Napisano 29 Kwiecień 2014 Autor Napisano 29 Kwiecień 2014 Hmmm , jako że zewnętrznie jest jak to określają niektórzy destruktem" więc zagrożenia nie ma żadnego , a warto zachować coś z historii na pamiątkę . Zresztą wielu kolegów jak i chyba koleżanek na tym forum ma w domu co najmniej kilka takich eksponatów więc dlaczego i ja bym nie miał mieć ? Podejrzewam że Ty również masz kilka u siebie :)
rosomak_kto Napisano 30 Kwiecień 2014 Autor Napisano 30 Kwiecień 2014 DOMILUD obiecane zdjęcia yłeczka" tego zapalnika :)1
rosomak_kto Napisano 30 Kwiecień 2014 Autor Napisano 30 Kwiecień 2014 ten zapalnik też znaleziony niedaleko granicy a skąd jesteś ? bo będę w tamtych okolicach 04.05 to może się spotkamy? podał bym Ci namiar na priw
Pytanie
rosomak_kto
Witam
Wyszedł mi ostatnio na polu taki zapalnik.Szukałem na google ale ni jak nie mogę go namierzyć :( .Wysokość ok 9 cm , z góry mosiężna wkręcana tuleja , z dołu również mosiądz .Proszę o pomoc w id .
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.