Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet Polski

michaelos

Pytanie

Napisano

Witam, znalazłem dziś na złomie Polski bagnet. Zdjęcia są kiepskiej jakości gdyż miałem do dyspozycji tylko telefon. Czy na ich podstawie da się ustalić w przybliżeniu jaki to jest wzór? Całość ma długość około 40cm. I drugie pytanie czy 100zł które gość za niego chce to uczciwa cena?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na tym bagnecie nie widać jakoś śladów zniemczania. A część z nich była produkowana w oksydzie, więc to nie będzie dowód na jego niemieckość.
Napisano
I w zasadzie jest to prawda, ale nie do końca da się to potwierdzić.
Wiadomo, że część bagnetów była poddawana parkeryzacji lub inaczej foswatyzacji.
Niestety detale związane z produkcją broni w Polsce nie są dobrze znane (dokumentacja została zniszczona, albo zaginęła) i są odtwarzane na podstawie stanu bagnetów. Kilkakrotnie spotkałem się w obcojęzycznych źródłach z lakonicznym stwierdzeniem, że sporadycznie te bagnety były w czasie produkcji oksydowane (chociaż głowy nie dam, czy to też nie jest pokłosie ingerencji niemieckiej i odnotowania tego przez autorów). Nie ma zaś dowodu poza przekonaniem większości ekspertów, że tak nie było. Dawno temu rozmawiałem z nieżyjącym już człowiekiem, który pokazywał mi swój bagnet wz. 24 przechowywany cały czas w domu, który miał na rękojeści wyraźne ślady oksydy. Niestety nie potrafił mi powiedzieć skąd ona się wzięła na bagnecie, ale w takim stanie był przed wojną. Być może to patent zastosowany już w jednostce. Tego nie wiem.
Wracając do Twojego egzemplarza, to nie widać śladów oksydy na głowni, a jakoś nie chce mi się wierzyć, że np. Niemcy tylko rękojeść by oksydowali. W przypadku pochwy pomalowanej oksydacja nie miałaby sensu.
Napisano
Jak będę w mojej bibliotece - bo na razie nie mam do niej dostępu - to postaram się (jeśli nie zapomnę) wrzucić konkretne strony z informacją o wykańczaniu bagnetów wz. 24 (a ciekawe, że nie spotkałem się z takimi rewelacjami w przypadku pozostałych wzorów polskich bagnetów)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie