Skocz do zawartości
  • 0

lyżka wazowa chyba srebro

welna

Pytanie

Napisano

witam!przepraszam za jakość zdjęcia ale nie moge zrobić lepszego jest to łyżka wygląda na srebrna i mniejsza punca to 800M a ta większa to AD.SCHELLENBERG ,nigdzie nie moge znaleźć informacji na temat czy to srebro ,z kad pochodzi i co oznacza ta literka M po 800.z góry dziękuje jak ktoś jest wstanie mi pomóc

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Znalazłem podobne punce na innym wyrobie http://www.925-1000.com/forum/viewtopic.php?t=13502
Nie wszystkie wyroby niemieckie, zwłaszcza z pierwszego okresu stosowania próby 800 miały cechy probiercze państwowe. W zaborze pruskim, o ile wiem nie stosowano ich nigdy, gdyż prawo akceptowało punce producentów. Zresztą zdarza się, że wyroby srebrne uzyskują punce probiercze dopiero w późniejszym okresie, gdy są wprowadzane do obrotu. Spotyka się do dzisiaj stare srebrne wyroby nie posiadające żadnych cech probierczych czy nawet punc producenta.
Napisano

witam!przepraszam za jakość zdjęcia ale nie moge zrobić lepszego jest to łyżka wygląda na srebrna i mniejsza punca to 800M a ta większa to AD.SCHELLENBERG ,nigdzie nie moge znaleźć informacji na temat czy to srebro ,z kad pochodzi i co oznacza ta literka M po 800.z góry dziękuje jak ktoś jest wstanie mi pomóc

Napisano
Jakość zdjęcia nie pozwala nic odczytać, ale oznaczenie dla srebra 800 to punca niemiecka stosowana od 1888 roku, a 800M stosował na pewno Gustav Memmert z Berlina działający w latach ok. 1890-1930.
Schellenberg to rodzina złotników z Wiesbaden. Tu prawdopodobnie Emil Adolf Ludwig działający od 1886 do około 1904 roku.
Napisano
to mogło być tak ze jedna punce tą 800M zrobił Gustav Memmert a druga AD.SCHELLENBERG jak to rozumieć?
Napisano
Wytłumaczyć tego nie umiem jednoznacznie, ale wiem, że można spotkać wyroby sygnowane przez Memmerta i inne firmy. Być może to jakiś efekt współpracy. Poszukaj, czy nie ma jeszcze cech państwowych - półksiężyca i zamkniętej korony.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie