Skocz do zawartości
  • 0

Siekiera

Piastek

Pytanie

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Г.И.У"- Главное Инженерное Управление - Biuro Głównego Inżyniera: Istniała w okresie od 24 grudnia 1862 roku do 20 grudnia 1913 roku. Został on później przemianowane na główny zarząd wojskowo-techniczny. Rodzaj odbioru wojskowego.
Napisano
Jeszcze nie ustaliłeś, jaka to siekiera a już po raz drugi pytasz o wartość.
Ile to warzy, jakie to ciężkie, jak do Ciebie pisać, na czym ci zależy na cenie czy na identyfikacji.
Człowieku by podać orientacyjną cenę trzeba znać wyrób, a tu kicha trzeba Cię na kolanach prosić o podanie ciężaru siekiery……, komu ma na tym zależeć. Przebudź się.
Napisano

Waga to ok 1,5 kg co daje w przybliżeniu 3,3 funta

Czyli wyszło na to, że aż tak zjechana?

Więc raczej jest nic nie warta, a jeśli było by wszystko jak należy to jaką cene ma taka siekiera?

Jak już pisałem kiedyś, nie sprzedaje swoich fantów, ale chce wiedzieć co posiadam :)

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc

Napisano
To, co podałeś można przyjąć, jako wymiary siekiery 2,25 funta, ale został niepodany wymiar wysokości obucha, u mnie on wynosi 5 cm a nie 7cm zaznacz to na fotce, co tak naprawdę mierzyłeś. Gdyby jednak okazało się, że jest to siedem a waga jest znacznie pow. 1 kg to oznacza, że mamy do czynienia z siekierą 3,5 funtową, a więc pozostałe wymiary zapewne są mocno zaniżone, co sugerowałoby intensywne użytkowanie i tym samym ostrzenie, czyli skrócenie długości siekiery. Tak, więc widzisz, że wymiary i waga są niezbędne do prawidłowej identyfikacji.
Napisano
Nie można od razu mówić, że nic nie warta…… ona najrzadziej występuje z siekier carskich.
Myślę, że 60 – 70 zł, ale gdyby trzymała wymiary to tą kwotę można by było podwoić.
Napisano
No i jest problem, bo choć siekiera wygląda nieźle i o ile podałeś dobre wymiary to z nich można sczytać, choć nie chcę tu przesądzać, iż musiała by być mocno ostrzona. ( Zaznacz na fotce i podaj na niej dokładne wymiary, może się nie zrozumieliśmy, podaj również wagę) Następną rzeczą tak jak przypuszczałem jest zniekształcenie ucha obucha w górnej części, ale to jest do naprawy ( kowal nagrzeje, klepnie młotkiem i będzie ok)
Pozdrawiam Liwiusz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie