agp44 Napisano 20 Marzec 2014 Autor Napisano 20 Marzec 2014 witam wszystkich nabyłem taki oto bagnet i męczy mnie czy to jest oryginał i zgodny z pochwą
Korabkow Napisano 21 Marzec 2014 Napisano 21 Marzec 2014 Moja opinia:bagnet bez odbiorów wojskowych i oznaczeń producenta,były takie i jest to prawdopodobnie produkcja z końca wojny,widziałem takie egzemplarze.Na jelcu jest ślad szlifowania,zapewne usunięto oznaczenia regimentowe.Pochwa produkcji Mausera po śladach przynależności przeszła przez 3 pułki,więc nie stanowi kompletu z bagnetem.Podsumowanie:bagnet po wojnie przejęty przez Reichswehrę,pooksydowany wraz z pochwą od nowa,usunięte bicia na jelcu, na pochwie na Literze W /Waffenfabrik/ wybity numer 20-jakaś ówczesna ewidencja,może miało być 1920.Owszem broń z tego czasu powinna mieć wybite 1920,ale może nie wszędzie tego dokonano.
jakubz Napisano 20 Marzec 2014 Napisano 20 Marzec 2014 WitamWedług mnie jest ok ,ale żeby się upewnić daj dodatkowe zdjęcia, po jednej stronie ostrza powinna być sygnatura producenta , zaś na progu głowni powinna być korona i rok, zobacz czy zatrzask albo jelec nie posiadają sygnatur w postaci korony
agp44 Napisano 21 Marzec 2014 Autor Napisano 21 Marzec 2014 dzięki wielkie troszke się się uspokoiłem bo sondziłem że bagnet to lipa
agp44 Napisano 20 Marzec 2014 Autor Napisano 20 Marzec 2014 coś jest tylko na śrubkach i na górze jelca w zgłębieniu na lufę
torba5 Napisano 20 Marzec 2014 Napisano 20 Marzec 2014 raczej nie jest to komplet pochwa ok usunięte regimentówki co do bagnetu to daj jeszcze foty zatrzaski z dwóch stron i grzbiet głowni
bert.F Napisano 22 Marzec 2014 Napisano 22 Marzec 2014 Witam,kol agp44 czy na gałce pochwy jest numer 34?
Pytanie
agp44
witam wszystkich nabyłem taki oto bagnet i męczy mnie czy to jest oryginał i zgodny z pochwą
29 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.