Skocz do zawartości
  • 0

Odznaczenie lub coś w tym rodzaju po pra pra dziadku

koVal20

Pytanie

Napisano
Witam
Mam w domu taką blachę i nie wiem co to jest. Wiem tyle że należało ono prawdopodobnie do mojego pra pra dziadka który służył w wojsku carskim lub pruskim. Pochodził ze śląska dokładniej Pszczyna.
Wyryte są na niej napisy: EXECUTOR U.BOTE D.PATRIMONIAL GERICHTS AMTS ORZESCHE

Godło które wysyłam jeszcze w załączniku różni się kilkoma rzeczami od tego które ja posiadam:
- jest tylko 1 głowa
- w lewej nodze trzyma trochę inne berło a na jego końcu jest malutki orzełek
-w prawej nodze trzyma jakąś kulę ale jest to nie wyraźne
-na środku są ledwo widoczne litery FR" (gdzieś znalazłem że to oznacza Fridericus Rex)

Całość jest wykonana prawdopodobnie ze stopu brązu i miedzi.
Kilka osób już próbowało ustalić co to jest ale nikomu się to nie udało.
Czekam na odpowiedź z jakimikolwiek informacjami co to może być:)
Dodaję link do zdjęć w dużej rozdzielczości żeby dało się zobaczyć wszystkie szczegóły.
Pozdrawiam ;)

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To by się mniej więcej zgadzało bo podobno mój pra pra dziadek był jakimś ważniakiem" ale nie zgadza się miejscowość... Do Orzesza jest jakieś 40km a mieszkał w Pszczynie...

kopacz18-82r
Godło się mniej więcej zgadza, różnią się jedynie szczegółami. Z jakiego okresu może pochodzić ta moja odznaka? Tak jak ktoś już tutaj napisał początek XIX wieku?
Dzięki wielkie za pomoc ;)
Napisano
Witam
Mam w domu taką blachę i nie wiem co to jest. Wiem tyle że należało ono prawdopodobnie do mojego pra pra dziadka który służył w wojsku carskim lub pruskim. Pochodził ze śląska dokładniej Pszczyna.
Wyryte są na niej napisy: EXECUTOR U.BOTE D.PATRIMONIAL GERICHTS AMTS ORZESCHE

Godło które wysyłam jeszcze w załączniku różni się kilkoma rzeczami od tego które ja posiadam:
- jest tylko 1 głowa
- w lewej nodze trzyma trochę inne berło a na jego końcu jest malutki orzełek
-w prawej nodze trzyma jakąś kulę ale jest to nie wyraźne
-na środku są ledwo widoczne litery FR" (gdzieś znalazłem że to oznacza Fridericus Rex)

Całość jest wykonana prawdopodobnie ze stopu brązu i miedzi.
Kilka osób już próbowało ustalić co to jest ale nikomu się to nie udało.
Czekam na odpowiedź z jakimikolwiek informacjami co to może być:)
Dodaję link do zdjęć w dużej rozdzielczości żeby dało się zobaczyć wszystkie szczegóły.
Pozdrawiam ;)
Napisano
Zapomniałem wkleić linka do zdjęć...
https://plus.google.com/

Proszę wklejać zdjęcia na forum a nie na zewnętrzne serwisy!

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 12:41 18-03-2014
Napisano

Dodaję zdjęcia tej odznaki(piszę odznaki bo sam do końca nie wiem co to jest). Jeśli ktoś będzie potrzebował zdjęć w większej rozdzielczości to mogę wysłać link.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie