Witam Mam w domu taką blachę i nie wiem co to jest. Wiem tyle że należało ono prawdopodobnie do mojego pra pra dziadka który służył w wojsku carskim lub pruskim. Pochodził ze śląska dokładniej Pszczyna. Wyryte są na niej napisy: EXECUTOR U.BOTE D.PATRIMONIAL GERICHTS AMTS ORZESCHE
Godło które wysyłam jeszcze w załączniku różni się kilkoma rzeczami od tego które ja posiadam: - jest tylko 1 głowa - w lewej nodze trzyma trochę inne berło a na jego końcu jest malutki orzełek -w prawej nodze trzyma jakąś kulę ale jest to nie wyraźne -na środku są ledwo widoczne litery FR" (gdzieś znalazłem że to oznacza Fridericus Rex)
Całość jest wykonana prawdopodobnie ze stopu brązu i miedzi. Kilka osób już próbowało ustalić co to jest ale nikomu się to nie udało. Czekam na odpowiedź z jakimikolwiek informacjami co to może być:) Dodaję link do zdjęć w dużej rozdzielczości żeby dało się zobaczyć wszystkie szczegóły. Pozdrawiam ;)
Pytanie
koVal20
Mam w domu taką blachę i nie wiem co to jest. Wiem tyle że należało ono prawdopodobnie do mojego pra pra dziadka który służył w wojsku carskim lub pruskim. Pochodził ze śląska dokładniej Pszczyna.
Wyryte są na niej napisy: EXECUTOR U.BOTE D.PATRIMONIAL GERICHTS AMTS ORZESCHE
Godło które wysyłam jeszcze w załączniku różni się kilkoma rzeczami od tego które ja posiadam:
- jest tylko 1 głowa
- w lewej nodze trzyma trochę inne berło a na jego końcu jest malutki orzełek
-w prawej nodze trzyma jakąś kulę ale jest to nie wyraźne
-na środku są ledwo widoczne litery FR" (gdzieś znalazłem że to oznacza Fridericus Rex)
Całość jest wykonana prawdopodobnie ze stopu brązu i miedzi.
Kilka osób już próbowało ustalić co to jest ale nikomu się to nie udało.
Czekam na odpowiedź z jakimikolwiek informacjami co to może być:)
Dodaję link do zdjęć w dużej rozdzielczości żeby dało się zobaczyć wszystkie szczegóły.
Pozdrawiam ;)
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.