Skocz do zawartości

Moneta?

timoncsw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Znaleziony przedmiot uznałem pierw za guzik,lecz po oczyszczeniu okazało się że ma awers oraz rewers stąd myślę że to moneta. Co prawda jest w kiepskim stanie, lecz widać nieliczne detale. Proszę o pomoc w identyfikacji znaleziska.
Napisano
Najbardziej przybliżone wyglądem są monety krzyżowe,lecz dokładnie nie mogę zdiagnozowac. Liczę na pomoc forumowiczow którzy mają większy zasób wiedzy w tym temacie.
Napisano

Może zdjęcie w negatywie coś komuś podpowie? Na środku wyrażnie widać krzyż celtycki z kółkiem w środku w obwódce ,a nad nim zarys jakiegoś napisu. Pod krzyżem także są zarysy jakiś wydaje mi się liter.

Napisano

Na czerwono zaznaczyłem kontury elementów bicia monety te które są w miare czytelne. Napis w górze jest strasznie niewyrażny lecz srarałem się odzwierciedlić wszelkie uwypuklenia.

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano
Ponownie,aczkolwiek już ostatni raz postanowiłem odświeżyć wątek. Wciąż szukam rozwiązania zagadki tej monety ale wciąż stoję w martwym punkcie i jestem bliski rezygnacji,chyba że trafi się ktoś kto choćby naprowadzi mnie na jakiś trop. Z góry dziękuje.
Napisano
Witam, jak widać identyfikacja nie będzie łatwa. W zasadzie jedynym czytelnym elementem jest charakterystyczny krzyż na środku, na tym proponuję się skoncentrować. Potrzebne lepsze zdjęcia, na neutralnym tle (teraz to oczopląs), bez swoich napisów i rysunków, no i trzeba pytać na różnych forach.

Zakładam, że moneta jest srebrna? Moje pierwsze skojarzenie to jakiś denar typu kolońskiego lub naśladownictwo (ew.fałszerstwo), ale ten krzyż trochę ie pasuje", mimo to można zacząć od tego kierunku. Podstawa to jednak zdjęcie, najlepiej w świetle dziennym, maksymalnie duże i wyraźne, można też lekko przetrzeć monetę oliwką dla wydobycia szczegółów.
Napisano
pozycja 95 ma trochę podobny krzyż ale to niestety nie to. Myślę że jutro będę mógł wstawić lepsze zdjęcia to może coś więcej pomoże.
  • 4 months later...
Napisano
Pojawił się nowy fakt odnośnie monety" ,mianowicie jubiler stwierdził że nie jest ona ze srebra-bynajmniej nie zareagowała na jakąś pastę która nałożył na nią ów złotnik. Także sam już nie wiem co mamo tym wszystkim myśleć-może to aluminium? Jeszcze raz proszę znawców tematu o pomoc.
Napisano
Jeśli to nie srebro, nie doszukiwałbym się monety. To może być wszystko, jakieś wieczko, pokrywa, itp. Monety alu są zwykle grubsze.
Napisano
Drogi krys777-podobieństwo jest bardzo duże lecz to jeszcze nie jest to-lub może to być fals podanej przez ciebie monety. Będę szperał dalej...
  • 2 months later...
Napisano

Najbardziej widoczny element to krzyż z półkoli kawalerski lub celtycki z kropką w środku. Szczątki napisów na obwodzie awersu i nazwijmy to koronka" wokół krzyża i na obrzeżu monety.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie