timoncsw Napisano 12 Marzec 2014 Autor Share Napisano 12 Marzec 2014 Witam. Znaleziony przedmiot uznałem pierw za guzik,lecz po oczyszczeniu okazało się że ma awers oraz rewers stąd myślę że to moneta. Co prawda jest w kiepskim stanie, lecz widać nieliczne detale. Proszę o pomoc w identyfikacji znaleziska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timoncsw Napisano 12 Marzec 2014 Autor Share Napisano 12 Marzec 2014 Na środku widać v",a nad nią jakby trzy xxx". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timoncsw Napisano 12 Marzec 2014 Autor Share Napisano 12 Marzec 2014 Na środku widnieje krzyż podobny do niemieckiego krzyża ss. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OpryskStonki Napisano 12 Marzec 2014 Share Napisano 12 Marzec 2014 Jaka jest średnica monetki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timoncsw Napisano 12 Marzec 2014 Autor Share Napisano 12 Marzec 2014 Średnica od 21 o 23 mm. Nie jest idealnie okrągła stąd ten rozrzut wymiarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timoncsw Napisano 12 Marzec 2014 Autor Share Napisano 12 Marzec 2014 Najbardziej przybliżone wyglądem są monety krzyżowe,lecz dokładnie nie mogę zdiagnozowac. Liczę na pomoc forumowiczow którzy mają większy zasób wiedzy w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timoncsw Napisano 16 Marzec 2014 Autor Share Napisano 16 Marzec 2014 Może zdjęcie w negatywie coś komuś podpowie? Na środku wyrażnie widać krzyż celtycki z kółkiem w środku w obwódce ,a nad nim zarys jakiegoś napisu. Pod krzyżem także są zarysy jakiś wydaje mi się liter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timoncsw Napisano 18 Marzec 2014 Autor Share Napisano 18 Marzec 2014 Na czerwono zaznaczyłem kontury elementów bicia monety te które są w miare czytelne. Napis w górze jest strasznie niewyrażny lecz srarałem się odzwierciedlić wszelkie uwypuklenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timoncsw Napisano 18 Marzec 2014 Autor Share Napisano 18 Marzec 2014 i rewers. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timoncsw Napisano 2 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 2 Kwiecień 2014 Małe odświeżenie wątku-może jednak ktoś będzie w stanie pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timoncsw Napisano 23 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2014 Ponownie,aczkolwiek już ostatni raz postanowiłem odświeżyć wątek. Wciąż szukam rozwiązania zagadki tej monety ale wciąż stoję w martwym punkcie i jestem bliski rezygnacji,chyba że trafi się ktoś kto choćby naprowadzi mnie na jakiś trop. Z góry dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 23 Kwiecień 2014 Share Napisano 23 Kwiecień 2014 Witam, jak widać identyfikacja nie będzie łatwa. W zasadzie jedynym czytelnym elementem jest charakterystyczny krzyż na środku, na tym proponuję się skoncentrować. Potrzebne lepsze zdjęcia, na neutralnym tle (teraz to oczopląs), bez swoich napisów i rysunków, no i trzeba pytać na różnych forach. Zakładam, że moneta jest srebrna? Moje pierwsze skojarzenie to jakiś denar typu kolońskiego lub naśladownictwo (ew.fałszerstwo), ale ten krzyż trochę ie pasuje", mimo to można zacząć od tego kierunku. Podstawa to jednak zdjęcie, najlepiej w świetle dziennym, maksymalnie duże i wyraźne, można też lekko przetrzeć monetę oliwką dla wydobycia szczegółów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timoncsw Napisano 23 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2014 Tak-moneta jest srebrną. Postaram się jak najszybciej zrobić lepsze zdjęcia idąc za wskazówkami sigis3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szrek64 Napisano 23 Kwiecień 2014 Share Napisano 23 Kwiecień 2014 http://www.coinarchives.com/w/results.php?results=100&search=groschpozycja 86 lub 95, coś w tym stylu może ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timoncsw Napisano 23 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2014 pozycja 95 ma trochę podobny krzyż ale to niestety nie to. Myślę że jutro będę mógł wstawić lepsze zdjęcia to może coś więcej pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timoncsw Napisano 15 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2014 Pojawił się nowy fakt odnośnie monety" ,mianowicie jubiler stwierdził że nie jest ona ze srebra-bynajmniej nie zareagowała na jakąś pastę która nałożył na nią ów złotnik. Także sam już nie wiem co mamo tym wszystkim myśleć-może to aluminium? Jeszcze raz proszę znawców tematu o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 15 Wrzesień 2014 Share Napisano 15 Wrzesień 2014 Jeśli to nie srebro, nie doszukiwałbym się monety. To może być wszystko, jakieś wieczko, pokrywa, itp. Monety alu są zwykle grubsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krys777 Napisano 16 Wrzesień 2014 Share Napisano 16 Wrzesień 2014 może coś takiegohttp://www.ma-shops.de/hanseaten/item.php5?id=81119030&lang=en&PHPSESSID=3c5433a9f350f432161ced3d856f6f5b Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timoncsw Napisano 16 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2014 Drogi krys777-podobieństwo jest bardzo duże lecz to jeszcze nie jest to-lub może to być fals podanej przez ciebie monety. Będę szperał dalej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timoncsw Napisano 2 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 2 Grudzień 2014 Wstawiam inne(myślę że lepsze) zdjęcia. Podsumowywując-bardzo cieńka moneta,około 22 mm średnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timoncsw Napisano 2 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 2 Grudzień 2014 Najbardziej widoczny element to krzyż z półkoli kawalerski lub celtycki z kropką w środku. Szczątki napisów na obwodzie awersu i nazwijmy to koronka" wokół krzyża i na obrzeżu monety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timoncsw Napisano 2 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 2 Grudzień 2014 Rewers-prawie na środku jakby gruba litera V ,a nad nią kilka liter X w rzędzie. Serdecznie pozdrawiam i proszę o pomysły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timoncsw Napisano 7 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 7 Grudzień 2014 Tajemnica monety została rozwiązana. Identyfikacji dokonał WCN i jest to moneta Henryka II Świętego 995-1024. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.