Niemen Napisano 7 Marzec 2014 Autor Napisano 7 Marzec 2014 Witam. W jakich latach mogła zostać wytworzona. Czy to jedna z wielu dla wehrmachtu, czy też wyrób cywilny, lub powojenny. Dodam tylko, że szkło nie jest tak idealnie odlane jak dzisiejsze wyroby. Raczej przypomina stare butelki.
Tomasz70 Napisano 8 Marzec 2014 Napisano 8 Marzec 2014 Suspens w wypowiedzi utrzymany na właściwym poziomie. Żeby więc nie było jak w typowych wypowiedziach polityków pewnego prawicowego ugrupowania (Wiem, ale nie powiem"), podziel się wiedzą jak odróżnić wojenną od powojennej. Pewnie nie tylko ja będę wdzięczny.Pozdrawiam. P.S. Oprócz zastosowania jako opakowanie do pinezek, widziałem też jako pojemnik na poduszkę do tuszu do stempli. Ale to ma niewiele wspólnego z II WŚ.
Tomasz70 Napisano 7 Marzec 2014 Napisano 7 Marzec 2014 Napewno nie jest to Wehrmacht. Tu dla porównania klasyka gatunku ze wskazaniem, jak odróżnić od powojennych. http://www.mp44.nl/equipment/breadbag_contents_part_1.htm#Butterdish
Niemen Napisano 7 Marzec 2014 Autor Napisano 7 Marzec 2014 Dzięki wielkie. Tak na marginesie, mam takie pomarańczowe jak w linku dwie sztuki jedna ma sygnatury , a druga nie i odcień trochę inny. Oprócz tego nie różnią się wcale. Czy wszystkie miały jakieś sygnatury czy trafiają się też bez?
Tomasz70 Napisano 7 Marzec 2014 Napisano 7 Marzec 2014 Mogą być bez sygnatur. Jeśli mają gruby gwint (nie taki drobniutki, jak ten drugi model ze zdjęć z linku) to na 100% wojenne niemieckie.
R51 Napisano 7 Marzec 2014 Napisano 7 Marzec 2014 Mądrości z linku podanego przez Tomasza70 mają się nijak do rzeczywistości- najbardziej rozbawiło mnie kryterium odrózniania fals- oryginał. Niezależnie od wszystkiego przedmiot z tematu wątku to powojenny pojemnik nie mający nic wspólnego z niemiecką armią doby II Wojny Światowej
R51 Napisano 8 Marzec 2014 Napisano 8 Marzec 2014 Przez ręce przewinęło mi się naprawdę wiele maselniczek niemieckich (mało kto wie że wtórnie były wykorzystywane jako opakowania do np. pinezek produkowanych przez państwowe zakłady w latach 70-tych) i twierdzenie że powojenną maselniczkę można odróżnić od wojennej po zwojach gwintu zakrawa na herezję. Pisząc fals" użyłem skrótu myślowego za co przepraszam.
Tomasz70 Napisano 7 Marzec 2014 Napisano 7 Marzec 2014 W linku nie ma ani słowa o falsach. Tłumacząc na polski (jeśli Ktoś nie zrozumiał angielskiego) - autor rozróżnia wojenne i powojenne wersje Fettbuchse vel Fettodse. Te powojenne produkowano dla Bundeswehry / BSG i miały inny, drobniejszy gwint. Wojenne zasadniczo posiadały odmienny gwint, choć zdarzały się też i te o drobniejszym rozstawie. Nie twierdzę, że właściciel i twórca strony (Tom) oraz jednocześnie moderator działu poświęconego ekwipunkowi WH i WSS na forum Warrelicts, jest autorytetem w dziedzinie. Ale w tym przypadku nie mam do Niego zastrzeżeń.
Niemen Napisano 7 Marzec 2014 Autor Napisano 7 Marzec 2014 Witam. W jakich latach mogła zostać wytworzona. Czy to jedna z wielu dla wehrmachtu, czy też wyrób cywilny, lub powojenny. Dodam tylko, że szkło nie jest tak idealnie odlane jak dzisiejsze wyroby. Raczej przypomina stare butelki.
Pytanie
Niemen
Witam. W jakich latach mogła zostać wytworzona. Czy to jedna z wielu dla wehrmachtu, czy też wyrób cywilny, lub powojenny. Dodam tylko, że szkło nie jest tak idealnie odlane jak dzisiejsze wyroby. Raczej przypomina stare butelki.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.