Skocz do zawartości

Wielkopolskie odkrycia

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
ta fibule kolego to zanieś do wkz lub muzeum bo to okres rzymski pewnie jest tam osada lub bardziej prawdopodobne że cmentarzysko radze omijać teren bo to stanowisko archeo
Napisano
manierka, tego typu fanty trafiają się wszędzie, jest to loteria ( o ile się to trafi ) i w cale to nie świadczy o osadzie...tak niech zaniesie do muzeum i se problemów narobi, bo u nas to normalne
Napisano
Kolego manierka. Zachowajmy jakiś umiar, bo wedle Twojego rozumowania okaże się zaraz, że tak gdzie ktoś znajdzie nieśmiertelnik był cmentarz wojskowy, tam gdzie ktoś znajdzie niewypał była fabryka amunicji a tam gdzie ktoś znajdzie monetę była mennica.
Napisano
jeśli to jest powód do zmartwienia to zapraszam do mnie. u mnie tylko PRL i fenole. bardzo ładne te Twoje boratyny
Napisano
Oby więcej takich ugorów ,zgadzam się z kolegą Marrio , w mych stronach to samo fenole gonią fenole nie wspomnę już o zacnych PRL-kach
Napisano
nieśmiertelnik to przedmiot świeży a zapinka ma ok 2tys lat raczej ciekawsza z punktu widzenia historyka ja zwracam uwagę że tam może być coś takiego bo może być osada a jeśli jest przepalona lub inne wyjdą przepalone to na bank cmentarzysko jak leży ceramika to bym się zastanowił nad kopaniem w tym miejscu po prostu nie wypada ot takie moje zdanie a w muzeum może przecież powiedzieć ze wzrokiem znalazł duża jest:)zrobisz jak uważasz pozdr
Napisano
W obrębie mojego szwędania istniało ponad 20 osad do okresu wczesnego średniowiecza.W związku z ty kontakty między tymi osadami musiały być na porzadku dziennym. Więc znalezienie fibuli nie określa defintywnie, o cmentarzu czy grodzisku. Jeśli znajdę w tym miejscu podobne aferakty to jak najbardziej zostanie to zgłoszone do odpowiedniej instytucji. A tak poza tym jestem po aferaktach gorzelnianych. Potomek mi się szykuje, drugi :-)
Napisano
Manierka, moja pomyłka (głowa nie pracowała na pełnych obrotach :-). Dopiero teraz spostrzegłem. Chodzi oczywiście o okres wpływów rzymskich.
Napisano
Witas03 jeszcze śmigam z Vaquero ale zdecydowałem się na zmianę. Ręce od tego kapania mnie już bolą :-)
Napisano
Alex_2013 zaletą ugorków (nie jedyną) jest to, że zazwyczaj monetki wychodzą tam w bardzo ładnych stanach. Tak, grubasek rzeczywiście ładny wyszedł :-)
  • 1 month later...
Napisano
Nie było czasu na zdjątka więc nadrabiam zaległości. Znaleziska z ostatnich wypadów w najbliższe okolice.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie