Skocz do zawartości

moneta

domini

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o pomoc w ustaleniu co to za moneta. Wpadła mi w ręce już kilka lat temu ale nie udało mi się jej zidentyfikować, a dziś po latach znów ją znalazłem ale tym razem w szafce ;)

Trochę większe zdjęcie, stan monety pozostawia wiele do życzenia ale jak przypuszczam przeleżała wiele lat w ziemi, wydaje się stara.
Jakość mojego sprzętu fotograficznego też pozostawia wiele do życzenia

Monetka ma 16mm średnicy, jest wykonana chyba z miedzi albo jakieś liche srebro, jest bardzo delikatna, cienka.
Z tego co ja na niej zauważyłem to postać której zarysy postarałem się zaznaczyć na zdjęciu, jest to jak by rodata" twarz z kawałkiem tłowia w koronie, w koło otokowy napis (nieczytelny)
Z drugiej strony za wiele nie widać, jest też coś w centralnej części monety a raczej było bo kompletnie wytarte, i też jest otokowy nieczytelny napis..

Mam nadzieję że komuś się ona z czymś skojarzy i moja zagadka zostanie rozwikłana jestem bardzo ciekaw co to jest za monetka, czy to fals czy oryginał ;)

Pozdrawiam i liczę na pomoc,
Domini

Na moim rysunku może być to miś ;) na monecie pewnie ktoś kto tą monetę bił, od wielu lat to moja zagadka, co jakiś czas mi wpada w rękę i się zastanawiam co to takiego, przejrzałem wiele stron z monetami ale nic nie przypasowałem do tego egzemplarza, a może jest to jakiś lichy marnie wykonany fals z epoki i nigdy nie rozwiąże mojej zagadki ;)

Wiem, wiem że w dziennym świetle można zrobić lepsze foto, ale niestety a może na szczęście pracuje i jak wracam z roboty to dziennego światła już brak. Ale w niedziele postaram się zrobić lepsze foto ;)

Zwróć uwagę, że napisy nie przypominają szeląga. Zdjęcie drugiej strony to nieporozumienie, ale jeśli właścicielowi nie zależy... nie będziemy się narzucać. Ewentualnie porównałbym z ternarem Zygmunta III, ale na razie nie ma sensownych zdjęć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie