domini Napisano 4 Marzec 2014 Autor Share Napisano 4 Marzec 2014 Witam,Proszę o pomoc w ustaleniu co to za moneta. Wpadła mi w ręce już kilka lat temu ale nie udało mi się jej zidentyfikować, a dziś po latach znów ją znalazłem ale tym razem w szafce ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domini Napisano 4 Marzec 2014 Autor Share Napisano 4 Marzec 2014 Trochę większe zdjęcie, stan monety pozostawia wiele do życzenia ale jak przypuszczam przeleżała wiele lat w ziemi, wydaje się stara. Jakość mojego sprzętu fotograficznego też pozostawia wiele do życzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domini Napisano 4 Marzec 2014 Autor Share Napisano 4 Marzec 2014 Monetka ma 16mm średnicy, jest wykonana chyba z miedzi albo jakieś liche srebro, jest bardzo delikatna, cienka.Z tego co ja na niej zauważyłem to postać której zarysy postarałem się zaznaczyć na zdjęciu, jest to jak by rodata" twarz z kawałkiem tłowia w koronie, w koło otokowy napis (nieczytelny)Z drugiej strony za wiele nie widać, jest też coś w centralnej części monety a raczej było bo kompletnie wytarte, i też jest otokowy nieczytelny napis..Mam nadzieję że komuś się ona z czymś skojarzy i moja zagadka zostanie rozwikłana jestem bardzo ciekaw co to jest za monetka, czy to fals czy oryginał ;)Pozdrawiam i liczę na pomoc,Domini Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystiano Napisano 4 Marzec 2014 Share Napisano 4 Marzec 2014 Nie mam pojęcia kolego co to za moneta ale bardzo rozbawiły mnie twoje spostrzeżenia to jakby miś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domini Napisano 4 Marzec 2014 Autor Share Napisano 4 Marzec 2014 Na moim rysunku może być to miś ;) na monecie pewnie ktoś kto tą monetę bił, od wielu lat to moja zagadka, co jakiś czas mi wpada w rękę i się zastanawiam co to takiego, przejrzałem wiele stron z monetami ale nic nie przypasowałem do tego egzemplarza, a może jest to jakiś lichy marnie wykonany fals z epoki i nigdy nie rozwiąże mojej zagadki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystiano Napisano 4 Marzec 2014 Share Napisano 4 Marzec 2014 Nie jestem pewny ale podobny jest kwartnik mały Kazimierza Wielkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domini Napisano 4 Marzec 2014 Autor Share Napisano 4 Marzec 2014 Bardzo bym chciał żeby to było to ale niestety raczej nie jest. Ale dzięki za zainteresowanie i próbę pomocy, każda wskazówka i nowy trop jest mile widziany :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 4 Marzec 2014 Share Napisano 4 Marzec 2014 Zrób zdjęcia w świetle dziennym, bez Twoich sugestii, obie strony monety. Ewentualnie przetrzyj monetę lekko oliwką dla wyostrzenia szczegółów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domini Napisano 5 Marzec 2014 Autor Share Napisano 5 Marzec 2014 Wiem, wiem że w dziennym świetle można zrobić lepsze foto, ale niestety a może na szczęście pracuje i jak wracam z roboty to dziennego światła już brak. Ale w niedziele postaram się zrobić lepsze foto ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 8 Marzec 2014 Share Napisano 8 Marzec 2014 A nie jest to szeląg Zygmunta III Wazy w kiepskim stanie? Wyraźne S na awersie i orzeł na rewersie. W tym stanie wartość sentymentalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 8 Marzec 2014 Share Napisano 8 Marzec 2014 Zwróć uwagę, że napisy nie przypominają szeląga. Zdjęcie drugiej strony to nieporozumienie, ale jeśli właścicielowi nie zależy... nie będziemy się narzucać. Ewentualnie porównałbym z ternarem Zygmunta III, ale na razie nie ma sensownych zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.