Rysiu_Hipokryta Napisano 2 Marzec 2014 Autor Napisano 2 Marzec 2014 Podczas nie tak dawnej nie odbytej w sumie rekonstrukcji walk o Bydgoszcz doszło do pirotechnicznego incydentu, niestety tamten temat został szybko zamieciony po dywan dlatego otworzyłem ten wątek. Jakie jest wasze zdanie na temat posiadania/używania podczas inscenizacji ,,własnych'' środków pirotechnicznych ? Spotkaliście się z tym ? Używaliście ? Widziałem na rekonstrukcjach własnej produkcji granaty, czy jest to nieodłączny element w środowisku ?
okejos Napisano 3 Marzec 2014 Napisano 3 Marzec 2014 zregóły powazne firmy pirotechniczne zabraniaja uzywania własnych srodków pozoracji (nawet petrad) czasami trzeba je okazać pirotechnikowi. chodzi o odpowiedzialność i ubezpieczenia. a uzywanie włąsnej prdodukcji srodków to juz totalne nieporozumienie.niestety ale rzucona petarda jest juz poza kontrolą i tak naprawde nie wiemy kiedy wypychnie, czy wybuchnie, gdzie poleca odłamki i czy nie bedzie kogos tam kogo nie powinno być.wiec wybuszki zostawmy tym co je robia profesjonalnie i biorą za to odpowiedzialność.
Gustav Hirsch Napisano 3 Marzec 2014 Napisano 3 Marzec 2014 Jaka trąbka, jaki dywan? Wałkowane toto było wzdłuż, wszerz i po skosie, ile można...
Dunczyk Napisano 3 Marzec 2014 Napisano 3 Marzec 2014 Szanowny Rysiu_Hipokryto, chociaż używasz imienia mi bliskiego to czynisz wszystko bym zaczął uważac Cię za persona non grata. Otóż ferujesz osądami nazbyt kategorycznymi, posuwasz się do osobistych wycieczek - mówiąc językiem białych ludzi, gwałt i rwetes czynisz, miast jako dżentelmen łagodnośc obyczaju prezentowac. Temat o wypadku w Bydgoszczy nie został zamieciony pod dywan", tylko zamknięty przeze mnie by nie snuc przypuszczeń i bzdur lub jak na innym forum, dawac do ręki argumenty organom ścigania. Zrobiłem to z rozmysłem, choc by uprzedzic oskarżenia, z inscenizacją nic wspólnego nie miałem. Sam temat, któy założyleś wielokrotnie był tu omawiany i cóż jeszcze można dodac?Miarkuj zatem szanowny użytkowniku, że w tym dziale szeryf prędki do colta jest i na zdrowiu może Ci się to odznaczyc ;) Temat jak będzie powodem do trollowania znajdzie się w koszu, uprzedzam.
R51 Napisano 7 Marzec 2014 Napisano 7 Marzec 2014 Rysiu Drogi!Parę razy przyszło mi występować w roli świadka przed naszymi aniołami stróżami i zestaw pytań przez Ciebie rzucony w temacie tego wątku jako żywo przypominał sposób konwersacji owych istot niebieskich, co przyznasz, daje do myślenia. Wiem że nieładnie jest odpowiadać pytaniem na pytanie ale zrobię wyjątek;- Czy na pewno widziałeś granaty własnej produkcji" wykonywane przez rekonstruktorów? Może raczej chodzi Tobie o petardę zawiniętą w tekturę służącą imitacji granatu. Bo jeśli rekonstruktorzy sami wykonują granaty bojowe to uprzedź wszystkich, która to grupa to postaramy się jej unikać na imprezach...
Dunczyk Napisano 8 Marzec 2014 Napisano 8 Marzec 2014 Jeszcze jakbyś z szacunku dla czytających używał akapitów, czasem zaczynał myśl od nowej linii to może i ze zrozumieniem Twojej literatury, problemy były by mniejsze. A może musisz precyzyjniej formułowac myśli? Problem", ktory tu poruszyłeś był tyle razy już wałkowany, że motywy Twojego postępowania rzeczywiście budzą wątpliwości. Po prostu nie ma o czym pisac. Obecnośc lub brak pirotechniki, petard charakteryzowanych na granaty to sprawa każdego organizatora i jego zaufania do zaproszonych grup i nie ma o czym dyskutowac. Światek rekonstrukcyjny zna się wzajemnie i na ogół wiadomo czego po kim się można spodziewac.
Rysiu_Hipokryta Napisano 8 Marzec 2014 Autor Napisano 8 Marzec 2014 ,,Światek rekonstrukcyjny zna się wzajemnie i na ogół wiadomo czego po kim się można spodziewac.,, ... założę się że nie spodziewałeś się że impreza w Bydgoszczy nie odbędzie się właśnie z takiego powodu. Nie używam akapitów ani nie zaczynam zdań od nowej linii nie z braku szacunku do czytelników ale...ponieważ- NIE jest to moim priorytetem tylko treść ,nie jest to karalne więc po prostu nie skupiam się tutaj na tym na, robię to tylko w oficjalnych pismach. Co do jak mówisz -wrócę do pierwszego cytatu na górze, jakiś procent i to rosnący jak widzę rodzynków z rokoko to właśnie wynik że ktoś się nie spodziewał ale ktoś się taki znalazł. Rekonstrukcja jest strasznie narażona na takie badziewia bo mimowolnie nikt tutaj nie chce/nie powinno się? wciskać jej w rygorystyczne przepisy do co raz większej liczby warunków jakie po prostu powinny być spełnione podczas reko/dioram. Większość zasłania się brakiem wiedzy albo finansami co w zasadzie jest złamaniem pierwszych niepisanych zasad przy zabieraniu się za prawidłową rekonstrukcję. Mocne grupy będą się albo izolować albo robić to w węższym gronie, prominenci na szczęście mają możliwość wyjazdu za granicę na całkiem koszerne reko, a reszta zacznie coraz bardziej załamywać ręce nad tym co się wywija w kraju na rokokoimprezach, a laicy wrzucą wszystkich do jednego wora ;]
Dunczyk Napisano 8 Marzec 2014 Napisano 8 Marzec 2014 Czego ja się spodziewałem po imprezie w Bydgoszczy nie jest przedmiotem tych dywagacji, ale tym bardziej podtrzymuję własne stwierdzenie - zwykle po składzie uczestników można z dużym prawdopodobieństwem załozyc jaki będzie poziom.No cóż pełną odpowiedzialnośc za całośc imprezy ponosi organizator, więc musi sobie sam odpowiedziec na pytanie: robię inscenizację historyczną czy popierdółkę" byle było pif-paf i nieco biegów przełajowych z przewrotkami ;) A to warunkuje zatrudnienie" odpowiednich grup. Te na prawdę dobre, dbające o poziom mogą byc spokojne, a co do zagranicy ... tam także wiele jest poprawnosci jak i popeliny, nie przeceniaj. I jeszcze jedno a propos Twojego stylu pisania, argumenty o skupianiu się na treści bez przywiązywania wagi do estetyki to bzdura analogiczna do przywołanego przez Ciebie argumentu o braku finansów lub wiedzy. Pisanie w języku ojczystym, zawsze poprawnie to Twój obowiązek bez względu czy dotyczy to pisma urzędowego czy forum ogólnodostępnego. To świadczy o kulturze, szanowny użytkowniku. Akurat w tym dziale niepoprawne pisanie po polsku jest karalne. Uprzedzałem o tym lata temu kiedy obejmowałem moderację i zasada ta obowiązuje nadal. Potraktuj poprzednią uwagę poważnie albo poszukaj sobie platformy gdzie nie będzie to miało znaczenia.
boloBres Napisano 9 Marzec 2014 Napisano 9 Marzec 2014 Swoim skromnym zdaniem dodam,iż w świecie rekonnstrukcji,pasjonatów historii i militarystów istnieje tkz.żargon(nam znany),wiec nie widzę problemu ażeby posługiwac się tymi zwrotami. Ba,nawet wskazane było by ażeby nie wszyscy postronni(laicy),wiedzieli zawsze o czym rozmawiamy np.przed reko czy po lub w trakcie manewrów lub jakichkolwiek przygotowań. W każdej grupie np.wedkarzy,cyklistów,lekarzy mają swoje zamienniki słów. Ale to tylko moja dygresja. Pozdarwiam i więcej zrozumienia wszystkim ślę
R51 Napisano 10 Marzec 2014 Napisano 10 Marzec 2014 boloBres- zadam serię pytań retorycznych więc nie zadawajcie sobie trudu żeby na nie odpowiadać;a) Czy na forum rekonstrukcyjnym odkrywcy tudzież innych tego typu forach logują się tylko rekonstruktorzy?b) Czy bycie rekonstruktorem jest wymogiem niezbędnym do zabierania głosu w dyskusjach tudzież śledzenia tych dyskusji?c) Kto oprócz rekonstruktorów może być zainteresowany śledzeniem forum?d) Czy dla osoby posiadającej pozwolenie na broń lub odpowiadającej z paragrafu za nielegalne posiadanie broni określenie granat" i atrapa granatu" to jedno i to samo?Lepiej nie rzucać słów na wiatr. Dla funkcjonariuszy granat" to granat i tyle. Chcecie żeby po kolejnym wypadku na rekonstrukcji odkryto że na forach internetowych rekonstruktorzy naradzają się jak robić granaty? Przestańcie pitolić o slangu" rekonstruktorów, w którym słowo granat" oznacza co innego niż w Języku Polskim. Każda osoba świadoma Ustawy o Broni i Amunicji nie będzie wypisywała takich bzdur bo może tylko zaszkodzić sobie oraz swemu środowisku.
Wojciech115 Napisano 12 Marzec 2014 Napisano 12 Marzec 2014 Stało się i tyle... Co tu więcej roztrząsać, grupa , która to robiła , wykonywała to przez wiele lat i było wszystko OK. A dla niektórych osób polecam coś lepszego do roboty, niż tylko szukać sensacji we wszystkim.Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.