Skocz do zawartości
  • 0

Łuska i pocisk?

Kamolek

Pytanie

Napisano
Witam, jestem tu nowy więc na początku chciałem powitać wszystkich ;P A mianowicie wczoraj zrobiła się ładna pogoda więc wyruszyliśmy z kolegami w las w okolicach bunkrów itp. I znaleźliśmy łuskę i coś co przypomina pocisk. Mam prośbę o pomoc w identyfikacji Łuski (podanie jakiejs strony która pomaga identywikowac itp) i stwierdzenie czy to drugie coś to rzeczywiście pocisk. Ma rowek po łusce ale jest pęknięty. Szukałem co nie co ale nie znalazłem nic ciekawego łuska ma oznaczenia: Pk/3.5/DZ/67

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zapomniałem dodać :D Głównie chodzi mi o to z którego roku jest łuska i o dokładniejsze informacje o niej oraz o jakieś źródło które pomoże mi identyfikować kolejne znalezione łuski ;)

Napisano
Pk - producent naboju Zakłady Amunicyjne Pocisk" S.A., Warszawa
Dostawca mosiądzu - walcownia Dziedzice
Rok produkcji 1937 (jest tam 37 a nie 3.7)
67 - oznaczenie składu mosiądzu - 67% miedzi i 33% cynku
Napisano
Jeśli chodzi o polską amunicję (Twoja łuska zapewne do naboju 7,92 mm x 57 Mauser polskiej produkcji), to polecam książkę Polska amunicja strzelecka 1919-2004 G. Franczyka. Tutaj masz fragment z oznaczeniami na denkach do odszyfrowania bić http://poszukiwania.pl/polska-amunicja-7-92-mm-x-57-mauser.html

Jakość fotografii nie pozwala mi na ocenę znaleziska
Napisano
Witam, jestem tu nowy więc na początku chciałem powitać wszystkich ;P A mianowicie wczoraj zrobiła się ładna pogoda więc wyruszyliśmy z kolegami w las w okolicach bunkrów itp. I znaleźliśmy łuskę i coś co przypomina pocisk. Mam prośbę o pomoc w identyfikacji Łuski (podanie jakiejs strony która pomaga identywikowac itp) i stwierdzenie czy to drugie coś to rzeczywiście pocisk. Ma rowek po łusce ale jest pęknięty. Szukałem co nie co ale nie znalazłem nic ciekawego łuska ma oznaczenia: Pk/3.5/DZ/67

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie