Skocz do zawartości

150+ monet

symenio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
Drodzy numizmatycy,
Trafiłem ostatnio około 150 boratynek w jednym miejscu.
Nie są mi potrzebne i nie chcę ich nie daj Boże niszczyć czyszczeniem. Chciałbym je oddać do muzeum w pobliskiej miejscowości. Czy takie muzeum je przyjmie? Czy nie będę mieć konsekwencji, ze je wszystkie z tego dołka zabrałem? Mogę je tak po prostu oddać do muzeum?
Napisano
tja... tylko co z nich wyniknie?

byłem niedawno w muzeum w swoim mieście i miałem okazję podziwiać zebrane numizmaty i... przy okazji efekt zabiegów" konserwatorskich... bez komentarza...

oby szlachetna patyna dalej pozostała... wiekową i szlachetną - czego tobie, wam i sobie życzę :)
Napisano
Ja tez zauwazylem ze ostatnio to wiecej jest pseudozabiegow konserwatrskich niz zetelnej roboty. Monety sa odarte z patyny do zera to co bylo piekne i czytelne zostaje scierwem. Powod jest jeden cena za koserwacje dobrzy fachowcy sa drozsi ci pseudo wala do chemi i po sprawie tak samo moze kazdy z nas to zadna konserwacja tylko wrecz niszczenie pozdr.
Napisano
Napisałem do muzeum, do Pani Doktor z działu numizmatyki ale do tego czasu się nie odezwała. Monety są w pięknym stanie, czytelne, pokryte wiekową patyną.
Nic nie trzeba czyścić.
Niedługo wrzucę zdjęcia:)
Napisano
Stany czytelne ale skarbem nie można tego nazwać.

W muzeum pójdzie do magazynu albo w niepamięć, chyba że oddasz do biednego lokalnego i trafi w dobre ręce a może i na jakąś ekspozycję - czego życzę :)

W ostateczności też dobrze zrobisz jak dasz/sprzedasz jakiemuś kolekcjonerowi albo wystawisz na alle... mogą się tam trafić ciekawsze egzemplarze dla ludzi którzy się tym interesują.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie