symenio Napisano 24 Luty 2014 Autor Napisano 24 Luty 2014 Witam, Drodzy numizmatycy, Trafiłem ostatnio około 150 boratynek w jednym miejscu.Nie są mi potrzebne i nie chcę ich nie daj Boże niszczyć czyszczeniem. Chciałbym je oddać do muzeum w pobliskiej miejscowości. Czy takie muzeum je przyjmie? Czy nie będę mieć konsekwencji, ze je wszystkie z tego dołka zabrałem? Mogę je tak po prostu oddać do muzeum?
tyfus Napisano 24 Luty 2014 Napisano 24 Luty 2014 tja... tylko co z nich wyniknie?byłem niedawno w muzeum w swoim mieście i miałem okazję podziwiać zebrane numizmaty i... przy okazji efekt zabiegów" konserwatorskich... bez komentarza...oby szlachetna patyna dalej pozostała... wiekową i szlachetną - czego tobie, wam i sobie życzę :)
manierka Napisano 26 Luty 2014 Napisano 26 Luty 2014 Ja tez zauwazylem ze ostatnio to wiecej jest pseudozabiegow konserwatrskich niz zetelnej roboty. Monety sa odarte z patyny do zera to co bylo piekne i czytelne zostaje scierwem. Powod jest jeden cena za koserwacje dobrzy fachowcy sa drozsi ci pseudo wala do chemi i po sprawie tak samo moze kazdy z nas to zadna konserwacja tylko wrecz niszczenie pozdr.
symenio Napisano 26 Luty 2014 Autor Napisano 26 Luty 2014 Napisałem do muzeum, do Pani Doktor z działu numizmatyki ale do tego czasu się nie odezwała. Monety są w pięknym stanie, czytelne, pokryte wiekową patyną. Nic nie trzeba czyścić. Niedługo wrzucę zdjęcia:)
symenio Napisano 26 Luty 2014 Autor Napisano 26 Luty 2014 Zbliżenie na lekko przetarte z błotka. Wszystkie są takie, tylko reszta w ziemi. Są w ogóle coś warte?:P
margor Napisano 27 Luty 2014 Napisano 27 Luty 2014 Stany czytelne ale skarbem nie można tego nazwać.W muzeum pójdzie do magazynu albo w niepamięć, chyba że oddasz do biednego lokalnego i trafi w dobre ręce a może i na jakąś ekspozycję - czego życzę :) W ostateczności też dobrze zrobisz jak dasz/sprzedasz jakiemuś kolekcjonerowi albo wystawisz na alle... mogą się tam trafić ciekawsze egzemplarze dla ludzi którzy się tym interesują.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.