fruityguy Napisano 22 Luty 2014 Autor Napisano 22 Luty 2014 Witam. Prosze o identyfikację poniższego naboju. Średnica 7.5mm wysokość 2cm. I pytanie czy mogę to sobie bezpiecznie trzymać , bo nabój jest niewypałem tzn spłonka jest wbita.
mariuszk7 Napisano 22 Luty 2014 Napisano 22 Luty 2014 http://elcolt.pl/p-p,akcesoria,906.html AMUNICJA HUKOWA
viator01 Napisano 22 Luty 2014 Napisano 22 Luty 2014 Jak każda amunicja nie jest bezpieczna gdyby odpaliła w rękach. W przypadku użytkowania takiej amunicji (hukowej lub alarmowej) zaleca się zachowanie odległości powyżej 1 metra od innych osób, zatem promień rażenia nie jest wielki, ale palce (i bębenki) mogą ucierpieć :)
Ave Danzig Napisano 22 Luty 2014 Napisano 22 Luty 2014 To już nie jest nabój tylko łuska, plastikowa wkładka ma to do siebie, że powraca sprężyście do pierwotnego kształtu stąd mylne wrażenie, że jest zamknięta i że to niewypał. PS. Amunicja sama nie odpala się w rękach, wręcz przeciwnie, jest stworzona do bezpiecznego ręcznego załadunku broni. Więc na przyszłość proszę nie straszyć tekstami o nabój, ja bym tego nie dotykał".
viator01 Napisano 22 Luty 2014 Napisano 22 Luty 2014 Bez przesady z tym wyrzucaniem. Normalne przechowywanie niczym nie grozi, a o ile wiem, tego typu amunicja nie jest objęta ustawą o broni. Natomiast jeśli jest podejrzenie, że nabój zawiera jakikolwiek materiał, to nie są wskazane jedynie manipulacje przy nim bez odpowiedniej wiedzy.
Pytanie
fruityguy
Witam. Prosze o identyfikację poniższego naboju. Średnica 7.5mm wysokość 2cm. I pytanie czy mogę to sobie bezpiecznie trzymać , bo nabój jest niewypałem tzn spłonka jest wbita.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.