Skocz do zawartości
  • 0

nabój z zielonym czubkiem

fruityguy

Pytanie

Napisano

Witam. Prosze o identyfikację poniższego naboju. Średnica 7.5mm wysokość 2cm. I pytanie czy mogę to sobie bezpiecznie trzymać , bo nabój jest niewypałem tzn spłonka jest wbita.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak każda amunicja nie jest bezpieczna gdyby odpaliła w rękach. W przypadku użytkowania takiej amunicji (hukowej lub alarmowej) zaleca się zachowanie odległości powyżej 1 metra od innych osób, zatem promień rażenia nie jest wielki, ale palce (i bębenki) mogą ucierpieć :)
Napisano
To już nie jest nabój tylko łuska, plastikowa wkładka ma to do siebie, że powraca sprężyście do pierwotnego kształtu stąd mylne wrażenie, że jest zamknięta i że to niewypał.

PS. Amunicja sama nie odpala się w rękach, wręcz przeciwnie, jest stworzona do bezpiecznego ręcznego załadunku broni. Więc na przyszłość proszę nie straszyć tekstami o nabój, ja bym tego nie dotykał".
Napisano
Bez przesady z tym wyrzucaniem. Normalne przechowywanie niczym nie grozi, a o ile wiem, tego typu amunicja nie jest objęta ustawą o broni. Natomiast jeśli jest podejrzenie, że nabój zawiera jakikolwiek materiał, to nie są wskazane jedynie manipulacje przy nim bez odpowiedniej wiedzy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie