adam1204 Napisano 14 Luty 2014 Autor Share Napisano 14 Luty 2014 Witam, ostatnio dowiedziałem się, że na Ziemiach Odzyskanych w latach 1945-50 działały komisje, które kwalifikowały domy do rozbiórek na cegłę dla odbudowy Warszawy. Takie komisje chodziły po wsiach i wskazywały zniszczone i niezamieszkałe domy do rozbiórki. W związku z tym mam pytanie czy moje informacje są prawdziwe? czy rzeczywiście takie komisje istniały? gdzie znajdowały by się ich archiwa?(chodzi mi głównie o dawne województwo poznańskie - powiat krośnieński). Czy były tworzone jakieś mapki lub listy rozebranych domów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzekoladowyJamnik Napisano 15 Luty 2014 Share Napisano 15 Luty 2014 Witam też słyszałem o takich komisjach. Podobno dochodziło do sytuacji że rozbierano całkiem dobre i stosunkowe nowe domy aby odzyskać w miarę nowe i dobrej jakości cegły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 15 Luty 2014 Share Napisano 15 Luty 2014 Baaa domy... całe miasta rozbierano, a cegiełki myk na Warszawę! Patrz ---> Nysa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 15 Luty 2014 Share Napisano 15 Luty 2014 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szyna Napisano 16 Luty 2014 Share Napisano 16 Luty 2014 Nawet z Ziem Odzyskanych cegła na wschód Polski jechała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 16 Luty 2014 Share Napisano 16 Luty 2014 Tak, dlatego w Lubinie ynek" jest otoczony pięknymi" komunistycznymi blokami. Piękne poniemieckie kamieniczki zostały rozebrane w 50-60 latach i poszły na Warszawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.