darek79 Napisano 31 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2014 Witam. Jak długo rozpuszcza się tanina? Zrobiłem roztwór parę godzin temu. Kolor zmienił się na czarny ale wszystko osiadło na dnie i nie widać żeby się rozpuszczało. Alkohol etylowy kupiłem w strefie konsrwatora (występuje tam jako rozpuszczalnik do szelaku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 1 Luty 2014 Share Napisano 1 Luty 2014 W samym alkoholu nie rozpuszczałem, ale w wodzie z dodatkiem 10% alkoholu trwało to z 24 godziny co jakiś czas potrząsając,a i tak coś tam zostało na dnie.Jakie zrobiłeś proporcje i jak odmierzałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek79 Napisano 1 Luty 2014 Autor Share Napisano 1 Luty 2014 WitamProporcje to 3 części alkoholu etylowego i 1 część wody - 1 część to 30ml. Na 120g roztworu dałem około 22 gramy taniny. Minęło już 12 godzin i raczej nic się nie zmieniło.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 1 Luty 2014 Share Napisano 1 Luty 2014 Ciężko coś poradzić. Jak ci została jeszcze tanina, to zrób próbę rozpuszczania w wodzie. Ja robię roztwór wodny, a po rozpuszczeniu dodaję alkohol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek79 Napisano 1 Luty 2014 Autor Share Napisano 1 Luty 2014 Tak też zrobię. Kupiłem taninę włoską i polską, zrobiłem 2 roztwory ale efekt jest ten sam. Spróbuję w takim razie rozrobić najpierw w wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 1 Luty 2014 Share Napisano 1 Luty 2014 W wodzie (zimnej) powinno się udać ją rozpuścić. Niestety trzeba sporo mieszania, by się w miarę dobrze to udało. Jak dodajesz alkohol, to wysokoprocentowy. Nie wiem zresztą czy musi być go tak dużo w roztworze, ale przepisy są różne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.