Skocz do zawartości

Manierka GJ

czerwonybaron3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Wpadła mi manierka strzelców górskich , wszystko super tylko ten pasek... Jest strasznie sztywny,chodź w niektórych miejscach jest elastyczny ... Co zrobić żeby nie był taki sztywny i jak go zakonserwować ? Wiem ze w intereniecie jest dużo tematów ale wole jakies sprawdzone metody.

Najlepiej natłuścić go lanoliną rozpuszczoną w benzynie lakowej (1 część lanoliny + 3 do 4 części benzyny). Lanolinę powinieneś dostać w aptece (jest najbardziej czysta). Trzeba ją nanosić co 6 - 8 godzin aż do zmiękczenia skóry. Lanolina przyciemni skórę, ale pasek i tak chyba jest dość ciemny.
Jeśli chcesz go wcześniej oczyścić, to można rozpuścić szare mydło w wodzie i przetrzeć szmatką.

Ja bym nie kombinował. Benzynę lakową łatwo dostać i nie kosztuje za wiele, a jest optymalna do rozpuszczania lanoliny. Olej kopytkowy zmiękcza skóry zleżałe, ale nie ma takich właściwości impregnacyjnych jak lanolina. A dodatkowo jak będziesz kiedyś miał mokrą skórę, to mieszanka 1/3 benzyny lakowej i 2/3 acetonu dobrze wypiera wodę i przygotowuje do konserwacji.
Lanolina z olejem cedrowym i woskiem pszczelim jest stosowana do konserwacji powierzchniowej i nie będzie tak dobrze wnikała w głąb materiału.

Niektórzy tak robią, ale spotkałem się z opinią, że czasami taki element się deformuje. Lepiej już jak pisze Remington podgrzać samą lanolinę i ją wcierać. Rozpuszczona jednak lepiej wnika w głąb materiału, co daje lepszy wynik.
Jak już naniesiesz lanolinę, to postaraj się powyginać pasek w każdym miejscu, co powinno przyspieszyć proces zmiękczania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie