czerwonybaron3 Napisano 25 Styczeń 2014 Autor Napisano 25 Styczeń 2014 WitamWpadła mi manierka strzelców górskich , wszystko super tylko ten pasek... Jest strasznie sztywny,chodź w niektórych miejscach jest elastyczny ... Co zrobić żeby nie był taki sztywny i jak go zakonserwować ? Wiem ze w intereniecie jest dużo tematów ale wole jakies sprawdzone metody.
viator01 Napisano 25 Styczeń 2014 Napisano 25 Styczeń 2014 Najlepiej natłuścić go lanoliną rozpuszczoną w benzynie lakowej (1 część lanoliny + 3 do 4 części benzyny). Lanolinę powinieneś dostać w aptece (jest najbardziej czysta). Trzeba ją nanosić co 6 - 8 godzin aż do zmiękczenia skóry. Lanolina przyciemni skórę, ale pasek i tak chyba jest dość ciemny.Jeśli chcesz go wcześniej oczyścić, to można rozpuścić szare mydło w wodzie i przetrzeć szmatką.
czerwonybaron3 Napisano 25 Styczeń 2014 Autor Napisano 25 Styczeń 2014 ok dzieki.A w czym innym mozna lanoline rozposucic oprocz benzyny lakowje ? Probował ktos z olejem kopytkowym ?
remington Napisano 26 Styczeń 2014 Napisano 26 Styczeń 2014 Wspomniany olej może nie rozpuścić lanoliny, ale jeśli taki masz, to kopytkowy sam w sobie dobrze konserwuje i rozmiękcza skórę.
czerwonybaron3 Napisano 26 Styczeń 2014 Autor Napisano 26 Styczeń 2014 Czyli olej kopytkowy kupić i pędzelkiem go pomalować" , tylko z której strony ? Obu ?
czerwonybaron3 Napisano 26 Styczeń 2014 Autor Napisano 26 Styczeń 2014 P.SA próbował ktoś z lanolina + olej cedrowy ?
viator01 Napisano 26 Styczeń 2014 Napisano 26 Styczeń 2014 Ja bym nie kombinował. Benzynę lakową łatwo dostać i nie kosztuje za wiele, a jest optymalna do rozpuszczania lanoliny. Olej kopytkowy zmiękcza skóry zleżałe, ale nie ma takich właściwości impregnacyjnych jak lanolina. A dodatkowo jak będziesz kiedyś miał mokrą skórę, to mieszanka 1/3 benzyny lakowej i 2/3 acetonu dobrze wypiera wodę i przygotowuje do konserwacji. Lanolina z olejem cedrowym i woskiem pszczelim jest stosowana do konserwacji powierzchniowej i nie będzie tak dobrze wnikała w głąb materiału.
czerwonybaron3 Napisano 26 Styczeń 2014 Autor Napisano 26 Styczeń 2014 A sama lanolina nie można ? Potem skóra na kaloryfer i wyschnie ?
remington Napisano 26 Styczeń 2014 Napisano 26 Styczeń 2014 Można podgrzać i na ciepło wcierać stopioną lanolinę, jednak łatwiej jest rozpuścić ją w benzynie. Nie musi być lakowa, starczy ekstrakcyjna.
czerwonybaron3 Napisano 26 Styczeń 2014 Autor Napisano 26 Styczeń 2014 Dziękuję wszystkim za pomoc.Spróbuje jednak z sama lanolina (na zimo) potem położę ta skore na ciepłym kaloryferze,co sadzicie o takim pomyśle ?Pozdrawiam
viator01 Napisano 26 Styczeń 2014 Napisano 26 Styczeń 2014 Niektórzy tak robią, ale spotkałem się z opinią, że czasami taki element się deformuje. Lepiej już jak pisze Remington podgrzać samą lanolinę i ją wcierać. Rozpuszczona jednak lepiej wnika w głąb materiału, co daje lepszy wynik.Jak już naniesiesz lanolinę, to postaraj się powyginać pasek w każdym miejscu, co powinno przyspieszyć proces zmiękczania.
czerwonybaron3 Napisano 26 Styczeń 2014 Autor Napisano 26 Styczeń 2014 Dziękuje wszystkim za pomoc ! :) Mam jeszcze pytanko , czy lanolinę wcierać z obu stron skóry czy tylko z jednej ?
remington Napisano 26 Styczeń 2014 Napisano 26 Styczeń 2014 Z obu stron. Dobre efekty uzyskasz jak będziesz z wyczuciem opukiwał skórę drewnianym, lub gumowym młotkiem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.