Skocz do zawartości
  • 0

Sygnatura na widelcu oraz antena/element z prętów

bassista

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sfatygowany widelec, wygląda na srebrny lub posrebrzany, gdzieniegdzie pokryty zielonkawą patyną. Sygnatura R.K. 90 Proszę o opinie co do materiału i wydatowanie

Napisano

i taki element. Wyszedł na pozycjach niemieckich, przejętych przez ruskich w 45r. Długość ok 50cm, z prawej strony jakby gumowy czarny element. Konstrukcja z rurek. Pierwsze skojarzenie - antena z jakiegoś pojazdu

Napisano

Śruba nierdzewna klasy A2-70. okres powojenny, czy może jednak II wojna? Na tym zdjęciu najlepiej wyszedł kolor zielony, poprzednie robione z lampą kolory przekłamują

Napisano
Witam odnośnie widelczyka jest to niemiecki posrebrzany widelczyk o posrebrzeniu 90.Te 90 nie oznacza wcale że to jest grubość 90um a to że zużyto 90 gram srebra na 24 cm powierzchni wyrobu. Po prostu w ten sposób oznaczano kiedyś posrebrzenie poprzez oznaczenie liczby zużytych gram srebra na 24cm a teraz oznacza się grubość w um.Pozdrawiam
Napisano
Takie oznaczenie R.K. 90 jest przypisywane firmie Richard Köberlin, chociaż ja spotkałem się z innym logo, ale na wyrobach srebrnych. W każdym razie 90 jest to niemiecki standard posrebrzania, co by się zgadzało. Firma na pewno funkcjonowała od początku XX wieku do II wojny.
Napisano
Byłem pewien właśnie tego że jest to wyrób niemiecki i to na pewno posrebrzany.No Niemcy właśnie mieli nietypowy standard posrebrzania boi pżyjeli nie grubość w mikronach jako oznaczenie a liczbę gram srebra zużytego na posrebrzenie 24cm2 tego wyrobu.Pozdrawiam
Napisano
powierzchnia którą w tym wypadku pokryto 90 gramami srebra to nie 24 cm ² lecz 24 dm ².( czyli 2400 cm ².)
http://de.wikipedia.org/wiki/Versilbern

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie