Skocz do zawartości

złoty skarb w Białej Podlaskiej

Rekomendowane odpowiedzi

Informacja pozyskana drogą pantoflową z zaufanego źródła.Od kilku miesięcy w centrum Białej Podlaskiej trwa istny bum budowlany.Rozbierane są stare drewniane zabudowania,często XIX wieczne,często pożydowskie.Na ich miejsce momentalnie stawiane są nowe budynki.W podłogach,stropach,piwnicach rozbieranych budynków kryją się skarby" mniejszego i większego kalibru.Począwszy od starych gazet,butelek,lamp naftowych które raczej budowlańców nie interesują,aż po złote depozyty,które budzą wiele emocji i prowadzą do sytuacji jak ta sprzed kilku dni.Mianowicie chłopaki" podczas zrywania podłogi trafili na depozyt składający się ze złotych świnek". Może nie byłoby w tym nic szczególnego,gdyby nie fakt, że monet tych (złotych rubli o różnych nominałach)było ponad dwa kilogramy.Z plotek krążących po mieście wynika, że budowlańcy początkowo podzielili się znaleziskiem i kilku z nich nawet zdążyło odwiedzić pobliskie lombardy, po czym doszło między nimi do regularnej bijatyki ze złotem w tle.Na miejsce przybyła Policja,która zabezpieczyła znalezisko.Co dalej nie wiem, bo w mediach nie znalazłem.A człowiek goni za jedną taką i nie może trafić.Reszta bez komentarza.Pozdrawiam!

Ciekawa historia . Tylko , czy ta historia idąc drogą pantoflową nie szła przypadkiem zbyt długo i nie została nieco podkoloryzowana ?

http://polskalokalna.pl/wiadomosci/slaskie/news/znalezli-podczas-remontu-skarb-byl-ukryty-pod-parapetem,1611462,225

Witam!Jest to informacja z kolejnej ręki,więc może i jest już przeinaczona. Słyszałem, że butelek było bardzo dużo ponoć część jeszcze w resztkach drewnianych skrzyń, modlitewniki żydowskie (nie znam nazwy),lampy naftowe opisane cyrylicą i tym podobne rzeczy, które hurtem poszły na ciężarówki.Swoją drogą ciekawe gdzie to wywożą,nawet tam można by poszperać.Przykładem może być historia skarbu w Środzie Śląskiej.Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie