Skocz do zawartości

[P] relacji oraz wspomnień z Polskiej Marynarki Wojennej

saperski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam kolegów jak w temacie poszukuję relacji, wspomnień oraz wszelkich dokumentów dotyczących Polskiej Marynarki Wojennej do 1945 roku. Jeśli ktoś ma coś w wersji elektronicznej bardzo byłbym wdzięczny za udostępnienie. Najbardziej chyba poszukuję dzienników działań bojowych ale to już raczej mało realne do osiągnięcia.
Jeśli umieściłem w złym dziale to przepraszam i proszę moderatora o przeniesienie.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
Napisano
cześć poszukaj wspomnień kom.Romanowskiego pt.Torpeda w celu. obejmują okres od sierpnia 39 do powrotu Burzą do kraju. pozd marek
Napisano
Cześć kwestie literatury już mam obcykaną ale szukam relacji i wspomnień nie umieszczonych w książkach np. raz otrzymałem link aby pobrać relację dowódcy improwizowanej baterii p.lot. w Jastarni utworzonej ze zdjęciach dział z polskich trałowców. Co do literatury to wg mnie jednym z lepszych autorów jest Jerzy Pertek.
Pozdrawiam
Napisano
Czesław Adamowicz morze sprzyja odważnym"
Może i nie jest o PMW ale doskonałe wspomnienia marynarza z udziału w konwojach i ucieczką przed nalotami i atakami ubootów.
Operacje morskie/lądowania też opisane z pierwszej ręki.
Zdecydowanie polecam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie