saperski Napisano 31 Grudzień 2013 Autor Napisano 31 Grudzień 2013 Witam kolegów jak w temacie poszukuję relacji, wspomnień oraz wszelkich dokumentów dotyczących Polskiej Marynarki Wojennej do 1945 roku. Jeśli ktoś ma coś w wersji elektronicznej bardzo byłbym wdzięczny za udostępnienie. Najbardziej chyba poszukuję dzienników działań bojowych ale to już raczej mało realne do osiągnięcia.Jeśli umieściłem w złym dziale to przepraszam i proszę moderatora o przeniesienie.Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
honker Napisano 1 Styczeń 2014 Napisano 1 Styczeń 2014 cześć poszukaj wspomnień kom.Romanowskiego pt.Torpeda w celu. obejmują okres od sierpnia 39 do powrotu Burzą do kraju. pozd marek
saperski Napisano 1 Styczeń 2014 Autor Napisano 1 Styczeń 2014 Cześć kwestie literatury już mam obcykaną ale szukam relacji i wspomnień nie umieszczonych w książkach np. raz otrzymałem link aby pobrać relację dowódcy improwizowanej baterii p.lot. w Jastarni utworzonej ze zdjęciach dział z polskich trałowców. Co do literatury to wg mnie jednym z lepszych autorów jest Jerzy Pertek.Pozdrawiam
Hebda Napisano 1 Styczeń 2014 Napisano 1 Styczeń 2014 Czesław Adamowicz morze sprzyja odważnym"Może i nie jest o PMW ale doskonałe wspomnienia marynarza z udziału w konwojach i ucieczką przed nalotami i atakami ubootów.Operacje morskie/lądowania też opisane z pierwszej ręki.Zdecydowanie polecam.
saperski Napisano 1 Styczeń 2014 Autor Napisano 1 Styczeń 2014 Nie omieszkam zakupić tej książki gdyż w szczególności interesuję mnie działalność PMW na Zachodzie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.