barwen Napisano 23 Grudzień 2013 Autor Napisano 23 Grudzień 2013 Witam. Kiedyś na jednym z poznańskich fortów odkopałem blaszki które nie wiem do czego mogą być. Prosił bym kogoś o pomoc w identyfikacji znaleziska. pozdrawiam
barwen Napisano 25 Grudzień 2013 Autor Napisano 25 Grudzień 2013 Witam, dzięki za odpowiedź. na jednym forum ktoś odpowiedział mi tak Nie mam pewności, ale to może być coś związanego z instalacją 20 mm działek MG FF/M w myśliwcu nocnym Do 217 J, konkretnie z elektrycznym urządzeniem odpalającym (i pewnie sterującym mechanizmem napędzającym taśmę dla tej broni), które zwało się Abfeuer und Durchladeschaltkasten 1, w skrócie ADSK 1-FF (patrz: http://www.avia-it.com/act/profili_daer ... l%208A.pdf )."
viator01 Napisano 23 Grudzień 2013 Napisano 23 Grudzień 2013 Niestety tłumaczenie terminu znalazłem tylko na język rosyjski. ADSL wg słownika artyleryjskiego jest to коробка переключателя для производства выстрела и перезаряжания" skrzynka przełącznika ognia i przeładowania.Pewnie znajdą się specjaliści, którzy wyjaśnią przeznaczenie opisów.
Pytanie
barwen
Witam. Kiedyś na jednym z poznańskich fortów odkopałem blaszki które nie wiem do czego mogą być. Prosił bym kogoś o pomoc w identyfikacji znaleziska. pozdrawiam
2 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.